Днес започва в София 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство

червено виноДнес в 11 часа земеделският министър Румен Порожанов ще открие юбилейния 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство. Той ще се проведе в хотел „Маринела“ в София. Над 1000 делегати от 46 държави, членуващи в Международната организация по лозата и виното – OIV, ще участват във форума. Той ще продължи до 2 юни. В събитието ще участват и проф. д-р Моника Кристман – президент на Международната организация по лозата и виното, както и министри. Големият шанс на България, която за първи път е домакин на събитие от подобен мащаб, е да покаже на света своите постижения в лозарството и винопроизводството. Никога преди това не сме имали шанс да направим толкова мащабна реклама на нашите качествени вина.

Сред участниците в конгреса са висши представители на държавната власт и бизнеса, водещи световни експерти енолози, дегустатори, видни търговци на вина, лозари и винопроизводители.

В рамките на конгреса ще се поставят основните въпроси, които засягат сектора, и ще се вземат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството. Гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукцията на български производители в ключови за винопроизводството райони в България.

Leave a Comment