Българските винопроизводители са поканени само за откриването на Световния конгрес!

Седем винени тура в програмата на юбилейния форум, а винарските изби не знаят, че ще бъдат посетени
Конгресът ще заседава 5 дни в хотел "Маринела"

Конгресът ще заседава 5 дни в хотел „Маринела“

Собствениците на винарни в България, както и браншовите организации, няма да участват в Световния конгрес по лозарство и винарство, който се открива днес, 29 май, в София. Те са получили покани да присъстват само за откриването на значимия за сектора форум. Това показа проучване на Агра Пловдив сред винопроизводителите. Българските власти изглежда не са преговаряли като страна домакин наши представители от реалния сектор да участват, макар и без право на гласуване, в конгреса. А в пресинформацията за световното събитие се казва, че на него „ще се поставят основните въпроси, които засягат сектора, и ще се вземат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството“. 

Колкото и невероятно да звучи, някои от винарните, които са включени в дегустационни турове в рамките на конгреса, дори не знаят, че ще бъдат посетени. Те всъщност не знаят че въобще са предвидени такива турове. Това е изумително, тъй като не се дава възможност на родните винопроизводители да се представят възможно най-впечатляващо пред чуждестванните гости, сред които има водещи световни експерти енолози, дегустатори, видни търговци на вина, лозари и винопроизводители.

Програмата на Световния конгрес предвижда на 1 юни да бъдат посетени седем винарски региона от Южна България. Това са благоевградските винарни Medi Valley Winery & Rila Monastery и избите от района на Тракийската долина –  Angel’s Estate Winery до Нова Загора, Edoardo Miroglio Winery до Ямбол,  Bessa Valley Winery до Пазарджик, Saedinenie Winery до град Съединение,  Chateau Asena & Villa Yustina Winery до Пловдив и Katarzyna Winery до Хасково. 

 

1 Comment

  1. Вълчинков с. каза:

    Институтът по лозарство и винарство в Плевен също
    не е представен на конгреса.Срам за организаторите !

Leave a Comment