Краставиците в Първомайско пламнаха от кубинска мана

Пръскаме, но ефект няма, растенията изсъхнаха, оплакват се производители
кубинска мана по краставиците

Маната започва с петна по листата
Снимка от Градина

Краставиците в полиетиленови оранжерии в района в и около град Първомай пламнаха от кубинска мана. Производители обясняват, че не могат да се справят с болестта дори след като са направили няколко поредни третирания с препоръчани от агроаптеките препарати. Ефектът е нулев. Листата пожълтяват едно след друго, изсъхват, а с тях и цялото растение. Някои вече са изкоренили краставиците и са изпразнили напълно палатките. Други продължават да пръскат, но нямат особена надежда, че ще спрат заболяването. „Страшен бич е тази болест! Нападне ли растенията, няма отърваване“, коментират дребните зеленчукопроизводители. Повечето от тях за пръв път се сблъскват с тази гъбна инфекция.

Маната (Pseudoperonospora cubensis) е силно вредоносна болест, обясняват растителнозащитници. Тя напада най-силно краставиците и по-малко пъпешите и доматите. Върху листата на растенията се образуват неправилни по форма и ограничени от жилките воднисти зелени петна, които скоро пожълтяват. Петната бързо некротират и често се разкъсват. Нападнатите листа се завиват навътре около централния нерв и постепенно изсъхват. Повредите по краставиците и пъпешите при благоприятни условия се развиват много динамично и само за 10-12 дни може да се наблюдава пълно обезлистване. Силно развитие на болестта се наблюдава при средна денонощна температура 18-20 градуса, сочат специализираните издания по растителна защита (РЗ). От оранжериите, маната се пренася и върху полските краставици.

Какво да се прави?

„Най-добър ефект срещу кубинската мана се получава при третиране с препарати, чието активно вещество е алуминиев фозетил, обясни Валя Бояджиева, специалист по РЗ и съдружник а агроаптеки „Сезони“. „Такива препарати се продават под търговското име Алиет флаш, Микал флаш, Верита ВГ и други. Въпреки, че е с друг активен състав, Ридомил Голд също атакува успешно маната“, увери експертът. Тези препарати са комбинирани – имат и контактно, и системно действие. Пръсканията трябва да са поне 3 през 4-5 дни. „Задължително е производителите да следят състоянието на растенията и ако видят листа с признаци на заболяване, да ги откъснат, изнесат от оранжерията и изгорят.

Според Валя Бояджиева е добре дори и незасегнатите оранжерии да направят предпазни третирания с Дитан М или с други контактни химикали.

 

Leave a Comment