Още тази година бюджетът на Лозарската програма до 2018 г. ще се изчерпи

лозя на шато Ветровитите хълмовеВ ДФ „Земеделие“ са постъпили 147 проекта по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. Заявената финансова помощ за тях възлиза на 60.4 млн. лева.

По мярката се подпомагат само проектни предложения, които ще бъдат изпълнени до края на финансовите 2017 и 2018 г. Индикативният бюджет за 2017 г. е 16.4 млн. лева, а за 2018-та – 28.1 млн. лева. Общата сума е 44.5 млн. лв. и е с почти 50 на сто по-ниска от исканото субсидиране. Това означава, че е възможно догодина да няма прием поради изчерпани средства.

Договорите за предоставяне на финансова помощ ще бъдат сключени с одобрените кандидати след извършване на задължителни административни проверки. Авансовото плащане е в размер до 80% от одобрената субсидия и се превежда при условие, че изпълнението на дейностите е започнало. Ако в проектното предложение кандидатът е посочил, че се нуждае от аванс за 2017-та година, той трябва да пусне заявката за плащане най-късно до 20 август т.г. Ако авансът е за финансовата 2018-та, стопанинът трябва да заяви искането си в периода от 16 октомври до 15 декември 2017 г. При неспазване на тези срокове, договорът му ще бъде анулиран.

С цел защита финансовите интереси на ЕС, мониторингът по изпълнението на проектите се удължава от 3 на 5 години. Това гласят последните изменения в Наредба 2 за предоставяне на финансова помощ по Програмата, обнародвани в Държавен вестник – бр. 32 от 21 април 2017 г. Друга новост е, че младите гроздопроизводители трябва да имат документ за професионална квалификация. Те следва да са завършили 150-часов курс на обучение или да притежават диплома за средно специално или висше образование в областта на лозараството. Промени има и в допустимостта на лозарските имоти, за които се иска подкрепата.

Мярката за „Преструктуриране и конверсия на лозя” е изключително атрактивна за винопроизводителите, защото чрез нея те повишават своята конкурентоспособност. Подпомагат се собственици, арендатори или наематели на насаждения, които са регистрирани като лозарски стопанства. Те трябва да са получили Удостоверение за право на участие в мярката, издадено от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Националната лозаро-винарска програма ще се прилага като финансов инструмент в България до края на 2018 година. Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

 

Leave a Comment