Сътрудничеството между наши и чужди местни групи ще се подпомага с до € 100 хил. по мярка 19.3

МИГДо 100 хил. евро ще е максималната помощ, която местните инициативни групи (в това число и рибарски) могат да разходват при транснационално сътрудничество. Това предвижда проектът на Наредба за прилагане на подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Проектът е публикуван на страницата на МЗХГ – ТУК

 

Ако сътрудничеството е вътрешнотериториално, субсидията е 50 хил. евро.

Отделно от това наредбата предвижда за подготвителните дейности да се разработват проекти, в които субсидията да е съответно 25 хил. евро – за транснационално сътрудничество и 10 хил. евро – за вътрешно.

В проекта на наредба се посочва, че допустимите разходи са принос на всеки един от кандидатите за реализиране на проекти по подмярка 19.3.

Според норматива, одобрението на проектите от компетентния орган трябва да се извършва не по-късно от четири месеца след датата на подаване на кандидатурата за проекта.

Подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи” има за цел осъществяване на съвместни дейности: обучения, изграждане на капацитет, споделяне на опит, обмен на ноу-хау и др., допринасящи за устойчивото развитие на местните общности и подпомагащи постигането на целите на стратегиите за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) и на ПРСР 2014 – 2020 г., стимулиране въвеждането на иновативни дейности на местно ниво, създаване на европейска идентичност в допълнение към местната, регионалната и националната идентичност, подкрепа за промотиране на характерни за местните територии и общности продукти, марки, дейности, забележителности и др.

Наредбата ще се прилага на териториален принцип за вътрешнотериториално сътрудничество – сътрудничество, което се реализира на територията на България между местна инициативна група (МИГ) и/или местна инициативна рибарска група (МИРГ), одобрена от Управляващия орган (УО) на Програмата за морско дело и рибарство за периода 2014 – 2020 г. (ПМДР 2014 – 2020 г.) и транснационално сътрудничество – сътрудничество между най-малко една МИГ и МИГ и/или МИРГ и/или група от местни публични и частни партньори на определена територия в или извън Европейския съюз, изпълняващи стратегия за местно развитие.

Размерът на финансовата помощ е определен на основа на опита от прилагането на мярка 421 „Вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество” от ПРСР 2007 – 2013 г. и след съгласуване с широк кръг заинтересовани страни.

Leave a Comment