ООН подкрепи Програмата за устойчиви хранителни системи, в която има българско участие

Снимка на https://sterlingcollege.edu

Снимка на https://sterlingcollege.edu

Програмата за устойчиви хранителни системи на ООН (Sustainable Food Systems (SFS) Programme), като част от 10-годишна Рамкова програма за устойчиво потребление и производство на ООН (10YFP) наскоро припозна Програмата за биологичните хранителни системи (ПБХС) (Organic Food System Programme (OFSP) като една от своите знакови инициативи.

Биологичните хранителни системи са се превърнали в модел за устойчивост и могат да бъдат образец за „живи лаборатории” за продължаващо обучение и знания, като интегрират науката и иновациите със реалните бизнес-условия. Партньорската мрежа на ПБХС (https://organicfoodsystem.net/) включва организации и лица от всички континенти, като ПБХС помага да се споделят ползите от биологичните практики за обществото.

Приносът на ПБХС за изпълнение на целите на Рамката за действие на
ООН (OFSP’s contribution to the UN-10YFP) е структуриран в 8 конкретни резултата. Тези резултати трябва да се постигнат за 5-годишен период чрез съчетаване на научно изследване с практическо приложение, които ще разпространяват здравословни тенденции на потребление и екологични системи на производство в целия свят.

Проф. Владислав Попов

Проф. Владислав Попов

Проф. Владислав Попов (Аграрен университет – Пловдив), член на партньорската мрежа на ПБХС: „В следващите години, развитието на съвременните хранителни системи няма да бъде насочено просто към производство на достатъчно продукти и храни – то ще включва още предоставяне на безопасни и здравословни храни с цел устойчиво хранене. Така, науката и иновациите ще имат решаваща роля в превръщането на нашите системи за производство и реализация на храни в по-устойчиви, по-отговорни, по-разнообразни, по-конкурентноспособни и по-социални”.

Jostein Hertwig,член на управляващия комитет и Директор на BERAS – International в Швеция: “Реалният потенциал на ПБХС е в много тесните взаимовръзки между учените, участниците хранителните вериги, НПО-та и държавни институции, които ще работят заедно за практическо прилагане на местно ниво. Мрежите на FQH -Food Quality and Health, IFOAM – Organics International, и BERAS, протягат ръка към останалите мрежи също да се присъединят към ПБХС”.

ПБХС се състои от партньорски организации и лица, работещи за трансформиране на обществата към истинска устойчивост на базата на устойчиви агро-практики, здравословно хранене и устойчив начин на живот. Чрез колаборация с подобни инициативи като 10 YFP’s Устойчиви Хранителни Системи на ООН, се преоставят нови възможности за синергия и позитивно въздействие. ПБХС приветства повече подобни
колаборации. Специфични подробности може да намерите на нашата Интернет-
страница: www.organicfoodsystem.net

Leave a Comment