Зърнопроизводители се връщат към пшениците на Института в Садово

Ден на фермера Садово

Зърнопроизводители от Регионалния съюз в Пловдив участваха днес в Деня на фермера, организиран от Института по растителни генетични ресурси (ИРГР) „Константин Малков“ в град Садово. Партньори от Академията за аграрна наука на Беларус, както и от Украйна, Словакия и Турция, също гостуваха на празника, в който научният център отбелязва 135 г. земеделска наука в Садово и 40 години от създаването на ИРГР.

Началото на празника: Директорът проф. Тенчо Чолаков и завеждащият  Бюро за научно обслужване и маркетинг ас. Иван Алексиев

Началото на празника: Директорът проф. Тенчо Чолаков и завеждащият Бюро за научно обслужване и маркетинг ас. Иван Алексиев

„Смятам да пробвам тази година с български сортове“, поясни пред Агро Пловдив зърнопроизводител от Раковски. „В последните години сея френски семена, но качеството на зърното е ниско, западната пшеница е предимно фуражна. Тази с хлебопекарни качества пък е много скъпа“, информира земеделецът. Други фермери пък прецениха, че родните сортове полягат и са трудни за прибиране, включително и заради по-голямата листна маса. В същото време, експертите от института, които представяха пшеничните сортове на опитното поле, дефинираха за почти всички, че са устойчиви на полягане, на студ и суша, и в същото време с добиви между 600 и 900 кг/дка.

Садово, Ден на фермера 2017Масовото преминаване на родното зърнопроизводство към западни сортове пшеница се отрази неблагоприятно на Садовския и Добруджанския институт, които допреди 3-4 години бяха основен снабдител със семена на сектора. Оттогава досега верни на българските сортове останаха по-малките земеделци. В същото време турските зърнопроизводители не изневериха на дългогодишния интерес, който имат към стария сорт „Садово 1“, смятан за стандарт у нас. Само преди десет дни турско сдружение на кооперации посети ИРГР, за да договори български семена. Не е без значение и фактът, че в сортовата листа на Турция са вписани „Садово 1“, „Момчил“, „Юнак“ и „Гея 1“.

Създателят на „Садово 1“ проф. Дора Бояджиева си припомни, че две години след вписването на сорта пшеница в българската листа, 50% от площите в страната били заети именно с него.

Институтът в Садово разполага със сортове „силна пшеница“, които се ползват за подобрители на хлебното брашно и са клас А. Те са „Момчил“, „Победа“ и „Садово 772“, а мокрият глутен в зърното им е над 28. Те също бяха заложени на опитното поле.

Ас. Евгени Димитров представи "Гея 1"Ас. Евгени Димитров представи и най-високодобивният сорт пшеница на института – „Гея 1“. Реколтата от него достига до 850 кг. Освен че е устойчив на студ, суша и полягане, той не боледува от кафява ръжда и брашнеста мана.

Leave a Comment