Проф. Станко Георгиев на 80 г. – ученият, който помогна на света в борбата с трафика на морфин

Проф. Станко ГеоргиевПроф. Станко Георгиев получи днес на полето край Садово кошница с цветя и икона на братята светци Кирил и Методий за 80-ия си рожден ден. В продължение на 57 години ученият е работил в Института по растителни генетични ресурси (ИРГР) „К. Малков“ в Садово и точно днес, 31 май 2017, когато научният център празнува 40 години от преобразуването си от опитна станция в институт и 135 г. земеделска наука в Садово, професорът се оказа рожденик и то юбиляр.

Въпреки напредналата си възраст, проф. Георгиев работи за семенарска къща в Садово и трудът му продължава да е високоефективен – тази година предстои да бъде регистриран най-новият сорт фъстък, създаден от него – „Лотос“. Освен с изключително високата си продуктивност, той ще остане в земеделската наука с факта, че е най-ранозрелият сорт в целия свят. Вегетацията му е 115 до 120 дни. Това е от огромно значение за производителите, тъй като една от най-сериозните причини за компрометиране на реколтата, са есенните слани. Навременното прибиране на фъстъците би им дало щедра глътка спокойствие.

Преди да се пенсионира в ИРГР през 2009 г. проф. Станко Георгиев е създал там 13 сорта фъстъци, шест от които са отличени със златни медали. Той е автор и на технологията за механизираното им прибиранене.

 

Проф. Станко Георгиев обаче е и международно известен учен заради едно откритие, което помогнало на службите за борба с наркотрафика и по-точно с морфина. Изследване с участието на 35-годишния Станко Георгиев, академик Павел Попов и Любомир Илиев установило, че алкалоидът морфин в семенните кутийки на културния вид мак е с различна кристална структура, според географския район, в който се отглежда. Това позволило на разследващите да проследят международния път на наркотика, като знаят произхода на доставките. Откритието на екипа български учени от ИРГР в Садово е направено през 1972 г. По това време е било позволено отглеждането с научна цел на културен мак в опитните полета на  института. След като тримата учени публикували монография с резултатите от изследването и след като службите за борба с наркотиците в света проявили огромен интерес към тях, маковите полета в ИРГР изчезнали.

Въпреки това проф. Станко Георгиев има над 60 публикации в авторитетни списания на САЩ.

 

Възрастният човек, който е запазил широката си усмивка, е създател и на няколко сорта

Доц Стаматов поздрави рожденика на опитното поле

Доц Стаматов поздрави рожденика на опитното поле

сусам. След пенсионирането му, неговата работа е продължил доц. Станислав Стаматов, който е заместник-директор на института. Днес именно той развълнуван връчи подаръците на проф. Станко Георгиев с уважение, което рожденикът си бе заслужил с дългата си и успешна начна дейност. И с подкрепата, която е оказвал на колегите си. Иван Алексиев от института пък го нарече „човекът – екциклопедист“.

 

Leave a Comment