Делегати на световния лозаро-винарски конгрес обиколиха наши винарни

чешма с вино във Вила ЮстинаЧетвъртият ден от официалната програма на 40-тия Световен конгрес по лозарство и винарство беше отреден за мащабен винен тур, който стартира от столицата, премина през Благоевград, Пловдив и завърши с винарна в Хасково.

По време на тура участниците изминаха над 600 км. и се запознаха отблизо с производството на местните изби, където имаха възможността да дегустират уникални за България сортове вина и да се насладят на едни от най-живописните родни кътове.

След провеждането на тридневни технически срещи, на които теоретично бяха засегнати теми и въпроси с глобално и локално значение, специалисти и технолози организираха разширени дискусии и обмениха професионален опит и мнение.  Акценти от представените презентации бяха теми като “Предвиждане на климатичните промени до 2100 г.”, “Изследване между географските наименования” и “Доброто качество на виното и социалната отговорност на винарните”.

Винения тур по българските изби завършва отново в столицата, където на 2-ри юни ще се състои 15-тата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното (OIV), на която по всички поставени теми ще се вземат финални решения за предстоящите 10 години в световното винопроизводство.

 

Leave a Comment