Румен Порожанов реорганизира МЗХГ, специално звено ще контролира Разплащателна агенция

Създават се отделна дирекция за обществените поръчки с 11 служители и два нови центъра за изпитване и сертифициране – в Пловдив и в Русе
Като цяло министърът увеличава състава с 2-ма до 656 човека

аграрно министерствоНов Устройствен правилник на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е подготвен за одобрение от правителството. Освен че е коригирано наименованието на министерството, която в предишния мандат бе Министерство на земеделието и храните, е предложена и сериозна реорганизация на административната структура.

Проектът на Устройствен правилник предвижда създаване на специално Звено за наблюдение, координация и контрол на дейността на Разплащателна агенция. Такова звено или дирекция при предишното управление на министерството нямаше. То ще е към политическия кабинет, а в него ще работят 8 човека.

Броят на служителите в дирекция „Вътрешен одит“ ще бъде намален от  23-ма на 11. Финансовите контрольори от двама стават трима. Като цяло съставът на политическия кабинет ще е от 17 души.

Общата администрация, която при Десислава Танева бе от 153-ма, при новия министър Румен Порожанов се състои от 156 човека.

Новият министър създава отделна дирекция „Обществени поръчки“, в която ще работят 11 души. Досега обществените поръчки бяха обединени като дирекция заедно с правното обслужване. В предишния структурен вариант дирекция „Правно обслужване и обществени поръчки“ се състоеше от 38 служители. Предложението за новата структура е в дирекция „Правно обслужване“ да работят 37.

Румен Порожанов намалява броя служители в „Административно и информационно обслужване“. Те бяха общо 37. Предложението на новия министър е да има две дирекции – „Административно обслужване“ със 17 служители и „Информационно и комуникационно обслужване“ с 10. Запазва се броят – 10 – в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“.

Специализираната администрация при Румен Порожанов ще се състои от 436 човека или с двама повече. Централното управление на главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ е намалено от 68 на 36 човека.

Създават се два нови центъра за изпитване и сертифициране в Пловдив и в Русе. В тях ще работят по 8 човека. Дирекцията за директни плащания и схеми за качество, в която имаше 20 служители се преобразува на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделски парцели“, в която ще работят 53-ма. Новият Устройствен правилник предвижда увеличение с двама в дирекция „Развитие на селските райони“ (52 служители) и с четири в дирекция „Морско дело и рибарство“, която се разширява от 26 на 30 служители. Създава се нова дирекция „Обща политика в областта на рибарството“, в която ще се трудят 11 човека. Расте съставът от 20 на 26 и в дирекция „Политики по агрохранителната верига“.

Като цяло общата численост на персонала в земеделското министерство се увеличава от 654 на 656 щатни бройки.

Leave a Comment