БАБХ иска законова промяна за доставките на ваксини при екшън ситуация

Ваксинирането се движи по план, твърди агенцията, опровергавайки Съюза на говедовъдите

ветеринариВаксинирането по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България се извършва в срок, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Така агенцията отговори на обвиненията на Съюза на говедовъдите, че има закъснение за прилагането на ваксини срещу Заразен нодуларен дерматит и Син език.

От началото на годината срещу заболяването “син език“ са ваксинирани 121 862 говеда и 284 766 овце, посочват от БАБХ.

За 2017 г. са ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит над 300 000 говеда и биволи, което е повече от 35% от общия брой животни, подлежащи на ваксинация. Част от ваксината (100 000 дози) е била осигурена в края на 2016 г. и с нея приоритетно с били ваксинирани телета, навършили 4 месеца, животни от други държави членки, както и животните от рисковите зони. Заради обжалвания по обществената поръчка, през март 2017 г. БАБХ е предприела действия за доставка на ваксина от Унгария. В резултат на съвместни действия с Европейската Комисия и Унгария, са били доставени 209 000 дози, с които са ваксинирани всички животни около огнищата и в общините, граничещи с Турция, Гърция, Македония и Сърбия, с цел създаване на буферна зона.

За болестта антракс са ваксинирани 59 714 овце и 24 784 говеда, но при него се извършва ваксинация на животните, които попадат в обхвата на установените огнища за последните 30/50 години.

При изпълнението на програмата са изследвани са 147 272 кръвни проби за болестта бруцелоза по говедата, овцете и козите. Всички резултати са отрицателни, като само 115 проби са били негодни.

Направени са 129 768 диагностични изследвания на говеда и 2 390 на биволи за болестта туберкулоза по говедата.

По отношение на клиничните обследвания за заразни заболявания (извън проверките по инфлуенца по птиците), до момента са извършени 5 854 такива.

Посочените данните са актуални към края на май 2017 години, като всички те са въведени във ВетИС.

Работата по обществените поръчки за доставка на ваксини и по-специално за Син език и Заразен нодуларен дерматит, е стартирала през ноември 2016 г. Поради обжалване и на двете процедури, те все още не са финализирани. С цел избягване на постоянните затруднения, през 2016 г. БАБХ е предложил изменение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), според което доставката на ваксини и диагностикуми в случай на епизоотии или при висок риск от поява на такива заболявания да става по ускорена процедура.

 

 

Leave a Comment