МЗХГ и БАБХ се конфронтираха по въпроса дали да се променя БДС за киселото мляко

От Агенцията по храните искат Института по стандартизация да промени съотношението на полезните бактерии в продукта и да отпадне изискването за опаковките, от министерството са против

kiselo-mlqko-domashnoМинистерство на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко, съобщиха днес от пресцентъра на ведомството. Реакцията е по повод публикация във в. „Труд“, според която на 16 юни Българският институт по стандартизация ще разгледа внесеното предложение за промяна на БДС за млякото в две точки.

Първата промяна касае опаковките. Компания със седалище в Гърция, която заема голям пазарен дял у нас, настоява да отпадне изискването за материала, от който са направени. Той обаче е изключително важен, тъй като българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.

Втората промяна, която се предлага, е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.

Предложенията са внесени в Института по стандартизация от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД, твърди „Труд“.

Земеделското министерство изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко трябва да остане без промяна, така както е записано в сега действащия БДС.  Причината  е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на  киселото мляко по стандарт.

 

Leave a Comment