Геният параноик Джон Наш роден на 13 юни

Джон НашБлестящият математик и Нобелов науреат по икономика Джон Наш е роден на 13 юни 1928. Дори и тези, които не се увличат от математика и икономика, знаят името му благодарение на Рон Хауър, който режисира филма „Красив ум“, вдъхновен от биографията на Наш. В него ударението е поставено не толкова върху създадените от математика теории, в това число и Теорията на игрите (заради която печели Нобел), колкото върху болестта на Наш – параноидна шизофрения и невъзможното му умение да я контролира, благодарение на мисълта си.

 

Различният още от дете Джон Наш, който иска да прави нещата не по общоприетия, а по своя си начин, започва да провежда научни експерименти още на 12-годишна възраст. Той първо е учил химия, след това се преориентира към математиката. Поканен е едновременно в университетите Принстън и Харвард, но избира първия. Препоръката, която неговият наставник и бивш професор към Технологичния институт Карнеги Тех Р. Дж. Дъфин пише ппрепоръка до Принстън само с едно изречение: „Този човек е гений“.

В университета Джон Наш създава Теорията на равновесието, а по-късно защитава докторантура. През 1951 г. заминава да работи като преподавател в Масатчузетския технологичен университет, където среща студентката и бъдещата му съпруга Алиша Лопес-Харисън де Ларде, за която се жени през 1957 г. Две години по-късно психиатри му поставят диагнозата параноидна шизофрения, придружена от депресия и понижено самочувствие.

Как се научава да контролира болестта си е медицинска загадка, но благодарение на това Джон Наш продължава творческата си работа и получава награди и отличия за нея. През 1994 г. той е удостоен с Нобел.

Джон Наш и съпругата му умират в катастрофа на 23 май 2015 г.

Leave a Comment