Агро метеорологична прогноза за периода 13-19 юни

След сряда времето ще е нестабилно, очакваните превалявания ще засилят риска от гъбни заболявания
Надежда Шопова

Надежда Шопова

Надежда Шопова

През първото десетдневие на юни развитието на земеделските култури в района протичаше при нестабилно време. Средната температура в земеделските райони на Южна България беше както следва: Ямбол 19.8гр; Сливен 20.6гр;  Хасково 20.7гр; Чирпан 19.8гр; Кърджали 19.6гр; Пазарджик 20.7гр; Пловдив 21.1гр, като максималната стойност в последната станция надвиши 33гр. Падналите валежи бяха неравномерно разпределени, с количества между 68mm (Чирпан) и едва 2.8mm отново в района на Пловдив. На места паднаха локални градушки. В последния работен ден вятърът надвиши 7 м/с, което попречи на растително-защитните пръскания.

През периода честите превалявания и високата въздушна влажност създаваше благоприятни условия за развитие на гъбни болести при зеленчуковите култури и трайните насаждения. Приключи цъфтежа при лозата като периодът беше възлов по отношение на опазването на зелените части. Продължи узряването и прибирането на черешите и кайсиите.

Започна фенофаза узряване при рапицата, а житните посеви навлязоха във восъчна зрелост.

В началото на периода времето ще бъде предимно слънчево и топло с максимални стойности на температурата около 33 гр. След сряда до края на седмицата, през почивните дни и в началото на следващата се очаква нестабилно време.

Температурите слабо ще се понижат като в четвъртък и петък в следобедните часове на някои места ще превали слаб дъжд. В почивните дни се очакват валежи и гръмотевици, по-студено и ветровито време.

Развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове. На местата с по-малко валежи, почвената влажност, която в началото на периода беше със стойности между 60-70%ППП в корено-обитаемия почвен слой, ще се изчерпва енергично. Очакваното влажно време ще създава предпоставки за развитие на гъбни болести при всички растения. Ще са необходими пръскания с фунгициди като третиране е наложително и при по-слаби поражения от градушка.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

 

Leave a Comment