Държавната лаборатория в Хасково нокаутира пловдивските животновъди

кравиДържавната лаборатория в Хасково отблъсна завинаги животновъдите от област Пловдив, а вероятно и от други области в Южна България. Наскоро публикуваните от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) списъци на млечни говедовъдни стопанства със заключение за качеството на тяхното сурово мляко показаха, че от общо 183 ферми в област Пловдив с над 50 животни едва 21 са с етикет „отговарящо“ мляко. Тоест, в областта с най-много и най-гъсто разположени кравеферми, само 11% предават суровина, която е в съотвествие изискванията за брой соматични клетки, общ брой микроорганизми, инхибитори, масленост и точка на замръзване.

Пробите, публикувани от БАБХ, са от 2016 година и са били изследвани в Хасково. Още тогава в образцови стопанства с оборно отглеждани животни са се усъмнили в резултатите на лабораторията в Хасково. След публикуването на Наредба 2 за качеството на млякото, повечето животновъди са започнали да носят проби за изследване в другата държавна лаборатория – в София, въпреки че пътните им разходи са по-големи. Анализите от София са показали, че млякото им е в нормите, но тези резултати все още не са публикувани от БАБХ.

През месец май, когато частната лаборатория Алименти получи сертификат да изследва суровото мляко по петте показателя, пловдивските говедовъди се насочиха към нея.

Иначи от списъците, публикувани на страницата на БАБХ, се вижда, че най-много ферми с по над 50 животни с „отговарящо“ мляко има в Ловеч – от 24 стопанства 23 са в нормата. Във Видин  от 10 ферми 8 са преминали бариерата. С добър резултат са и фермерите от Добрич – от общо 63 стопанства 54 са „отговарящи“. И обратно. В Кърджали е изследвано млякото на 18 ферми, от които едва 5 са преминали успешно лабораторните тестове. В Хасково от 83 стопанства само при 21 суровото мляко е „отговарящо“.

Leave a Comment