„Добив Плюс Експо 2017“ на БАСФ – Прецизност за Рентабилно Земеделие в Съединение впечатли фермерите с революцията Систива

… И с експертността на фирмените служители и специалните гости на събитието – Йозеф Хабер, проф. Бобев и проф. Тонев 
Срещата на БАСФ с фермери бе открита от Ваня Горчева

Срещата на БАСФ с фермери бе открита от Ваня Горчева

„В последните години има много сериозно предлагане на продукти за растителна защита във всички важни сегменти на пазара. Истината е, че изборът на подходящия продукт, с който да се оптимизират средствата и да се постигне най-добър икономически резултат, става  все по-сериозен и по-труден.“ С тези думи Ваня Горчева, мениджър на отдел Растителна защита на БАСФ откри срещата с фермери, част от платформата „Добив Плюс Експо 2017“ в стопанството на пловдивския зърнопроизводител Ангел Вукодинов край град Съединение. Множество земеделци от региона пристигнаха за представянето на ключовите растителнозащитни технологии и иновации при пшеница, ечемик, грах, слънчоглед и царевица, които са ноу-хау на световния лидер в производството на фунгициди. Гости на „Добив Плюс Експо 2017“ бяха най-хоноруваните и уважавани професори във фитопатологията и хербологията Светослав Бобев и Тоньо Тонев, както и Йозеф Хабер, който дълги години е завеждал фунгицидния отдел на БАСФ на европейско ниво. 

Домакинът Ангел Вукодинов

Домакинът Ангел Вукодинов

След като поздрави колегите си, Ангел Вукодинов отбеляза, че ако преди години браншът е говорил за земеделие, а не за технологии, сега използва световния език на зърнопроизводството с резултатите от посевите. „Вярно е, че тази година, лично според мен, не е годината на фунгицидите, за да се откроят най-добрите, но въпреки това смятам, че накрая ще си проличи къде какво е правено“, каза Вукодинов. Той благодари, че в последните години, особено тази, земеделците могат да придобият продуктите на БАСФ на „наистина добри цени“. 

Ваня Горчева се съгласи с констатацията, че 2017-а не е на фунгицидите, което особено важи за Южна България, където паднаха по-малко дъждове и че един фунгицид е бил напълно достатъчен. Но точно изборът му, както и моментът на третиране, е въпрос на прецизност. 

2017 г.: Студената пролет задържа болестите 

Тодор Евтимов, технически мениджър на БАСФ, обясни, че спрямо количеството валежи, зимно-пролетният сезон тази година не се различава съществено от 2016 г. Същото обаче не може да се каже за температурите. Сравнителният анализ показва температурна разлика между 4 и 8 градуса в началото на пролетта, като тази година определено е по-хладна. След снеготопенето по най-първите листа са се появили странни симптоми, които предизвикали некрози. Това станало причина експертите на БАСФ да съберат листни проби за лабораторен анализ, за да са сигурни в диагнозата. Пробите преминали през експертизата на лаборатории в Аграрния университет в Пловдив и в Германия. Резултатите показали различни причинители на симптомите. Част от некрозите са били вследствие измръзвания, други – от бактериоза, от снежна плесен и от септориоза. Нито една от пробите не е доказала наличието на ринхоспориум, защото просто това заболяване при пшеницата не съществува, отбеляза Тодор Евтимов.

Ниските пролетни температури задържаха и развитието на слънчогледа, тъй като на него му е необходима температурна сума, поясни Евтимов.  Нещо, което обаче не е задължително за поникването на плевели. Именно в този момент е проличала ефективността на почвените хербициди.

Тодор Евтимов и Мария Неделчева при участъка със Систива

Тодор Евтимов и Мария Неделчева при участъка със Систива

Експертът на БАСФ обърна внимание на прилагането на Систива при пшеница и ечемик. Този продукт на БАСФ, наречен още „прогрес в науката“, се оказа в центъра на вниманието в „Добив Плюс Експо 2017“.  По-късно най-добрият фитопатолог в България проф. Бобев го нарече „пробив в науката“, „поразителен“, „друга класа, друго ниво“.

Феноменът Систива 

Активното вещество на Систива е с уникална мобилност и предпазва растенията от сеитбата до пролетта, посочи Тодор Евтимов. Още от есента растенията, третирани със Систива, са имали по-мощна коренова система и по-добър хабитус, а освен това са били защитени от появилите се след поникване на пшеницата и ечемика брашнеста мана, септориоза и мрежеста петнистост – дрешлера.

Проф. Бобев, Вукодинов и проф. Тонев (отляво надясно)

Проф. Бобев, Вукодинов и проф. Тонев (отляво надясно)

„Бъдете убедени, че няма как да кажа за продукт, че работи, ако той не работи“, каза пред фермерите проф. Светослав Бобев. „Систива има невероятно действие, говоря като обеззаразяване, като количество, което попада в семето и като защита. В края на април – началото на май разликите с контролите са наистина смразяващи. Аз нямам съмнение в този продукт, тъй като го изпитахме при ечемик при двете основни болести – мрежести и листни петна. Така че проблемите при ечемика се решават със Систива заедно с обеззаразител и благодарение на най-добрия SDHI на БАСФ Xemium Нямам съмнение, че към днешна дата Систива е едно от най-добрите решения, ако не и най-доброто, за борба с болести при ечемика. Това е решение от съвсем друга класа, от друго ниво.“

„Няма никакво съмнение, че голяма част от патогените се пренасят със семената“, продължи фитопатологът. „Това, което видях при опитите със Систива просто беше поразително. В този смисъл потребност от точно този продукт на БАСФ има. За мен уникалното в него е продължителното действие. Продуктът ви пази културата до март-април! Какво по-добро от това, особено, ако времето не позволява да се влезе в посевите и да се третира? И трето: фактът че хваща основните проблеми при една култура, а да не говорим, че резултатите при пшеницата трябва да са същите, тъй като те са основни патогени и при пшеницата, прави Систива уникат. Аз такъв препарат досега не съм виждал! Казвам го съвсем чистосърдечно. Няма значение коя е фирмата. В случая тя е БАСФ. И най-важното: ако те затворят цикъла с максимум едно вегетационно пръскане, това за мен е бинго. Аз нямам никакво съмнение, че този продукт е едно невероятно попадение!“

Д-р Йозеф Хабер

Д-р Йозеф Хабер

Д-р Йозеф Хабер потвърди, че Систива контролира болести, пренасяни чрез семената, както и тези, които се запазват в растителните остатъци. Има изразен AgCelence ефект. Защитава също от болести по листата. Д-р Хабер обясни, че това е листен фунгицид, с който се третират семената. Този факт го прави единствен по рода си. Активното вещество на продукта е xemium, иновация от групата на SDHI, който има уникално системно действие и мобилност, посочи експертът. 149 дни след сеитбата xemium е още вътре в растението и осигурява защита, показва графиката на изследванията на БАСФ. Той посочи и още един плюс – кореновата система на третираните със Систива семена е както по-дълга, така и по-плътна, което означава, че растението е много по-добре подготвено да презимува. Гостът от Германия разказа, че когато се извършвали наблюдения върху третираните с продукта растения, зимата в Германия се случила безснежна, но през март настъпило застудяване и температурите паднали до минус 8, минус 10 градуса. При нетретираните посеви били забелязани измръзвания, докато третираните със Систива се запазили напълно. Това било потвърдено и при наблюдения в Русия.

Диамант Макс е отговорът на променящите се болести в Европа 

В европейските държави се наблюдава промяна във вида на болестите. Стробилурините (активни вещества) контролират голям спектър от болести и по този начин е разумно те да се използват за отговор на тази промяна, обърна внимание д-р Хабер. Той показа графики, които отразяват действието на стробилуриновия фунгицид Диамант Макс върху житни растения, подложени на стрес от високи температури и суша, сравнено с нетретирани площи. Диамант Макс, с F 500- най- новият стробилурин от БАСФ комбиниран с най-ефикасния триазол – епоксиконазол, той осигурява пълна защита от болести във всички житни култури. Видимата разлика в полза на защитените с Диамант Макс площи се дължи и на AgCelence ефекта на продукта- по-добро изхранване, по- добра фотосинтеза благодарение на зеления ефект и по-добра устойчивост.

Фунгицид с подобно действие е Ретенго, който се използва при слънчоглед, бобови, царевица, допълни гостът.

Регионалният  търговски мениджър  на БАСФ за Южна България

Регионалният търговски мениджър на БАСФ за Южна България Върбан Върбанов

Помолен да разясни с какво в Западна Европа фермерите защитават посевите си от сериозното заболяване дрешлера, д-р Йозеф Хабер отново посочи: Диамант Макс и Систива.  „Стартирайте контрола върху болестите със Систива, като третирате семената, за да редуцирате листните третирания, а после пръскайте с Диамант Макс“, посъветва той.

Пулсар Плюс унищожава паламида, бутрак, канабис, синя китка

„Първите опити с технологията Clearfield са в полетата на Аграрния университет. Проследил съм нейното развитие в годините“, информира фермерите проф. Тоньо Тонев, преподавател в университета. В последните години експериментите са насочени към Clearfield Plus, която е с една стъпка по-напред. „Така разширяваме спектъра на действие на хербицидите – от една страна, а от друга – повишаваме степента на селективност към културата. Това е резултатът от употребата на Пулсар Плюс. Новият продукт унищожава по-лесно паламидата, свиницата (бутрак – б.р.), канабиса. Много добри резултати имаме при борбата със синя китка по слънчогледа. Пулсар е единствената алтернатива за контрол на паразитния плевел синя китка“, подчерта проф. Тонев. Самият факт, че БАСФ има в лицето на толкова много семенарски компании партньор, означава интерес към технологията и към нейното бъдеще, според него.

„Онова, което наблюдавах с вчерашна дата бе, че употребата на по-големи количества работен разтвор минимизира стреса върху културата. Съветът ми е: Не използвайте 10 литра работен разтвор, това и самата компания не го препоръчва. Но някои фермери проявяват подобна инициатива предвид на това, че имат модерна земеделска техника. Във всички случаи, придържайте се към един минимум от 20 дори 25 литра  работен разтвор на декар и по този начин ще постигнете по-висока селективност върху самата култура“ посъветва професорът.

След срещата си с експертите, фермерите огледаха опитните полета с пшеница, ечемик, грах, царевица и слънчоглед, където специалистите от БАСФ обясниха какви практически решения са взели при появата на плевели и някои заболявания.

Активният диалог между фермери и експерти не спря и за миг

Активният диалог между фермери и експерти не спря и за миг

 

 

 

 

 

Leave a Comment