По електронен път администрацията ще събира документи без да тормози граждани и бизнес

администрацияДо няколко седмици ще отпадне изискването към гражданите да представят свидетелство за съдимост, тогава, когато то се изисква. Продажбите и регистрациите на автомобили също ще се извършват по електронен път. Системите на Имотния регистър и на Кадастъра ще се свържат. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов по време на съвещание с администрацията и с представители на общините, съобщи БНР.

 

Премиерът отбеляза, че с отпадане на изискването за издаване на свидетелство за съдимост, приходите от такси ще намалеят. Това обаче според него не е толкова важно, колкото удобството за гражданите и бизнеса.

Борисов посочи, че не иска да губи време в анализи, иска това да се случи колкото е възможно по-бързо.

„Когато се загубват дни да се извади един документ, или непрекъснато повторно се иска, всичкото това създава едно усещане и за тревожност, и за корупция. Прекрасно всички знаят къде са местата, в които се формират опашките“, каза министър-председателят.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че трябва да се премахнат незаконните такси. „Ще задължим всички (общини – б.р.) да престанат да искат справка документ от гражданина при предоставяне на услугата. Да я базират основно на справки между различните ведомства по електронен път“, заяви Дончев.

„Крайната цел е пълна електронизация и намаляване на поводите да се ходи в самите администрации“, добави той.

Leave a Comment