Агро метеорологична прогноза 20-26 юни: С лятото настъпва засушаване в областите Пловдив и Пазарджик

Температурите тръгват нагоре, поливки при зеленчуците са задължителни
Надежда Шопова

Надежда Шопова

Надежда Шопова, агрометеоролог

През първите десет дни на юни средните стойности в района бяха около нормите за месеца както следва: Ямбол 19.8°C; Сливен 20.6°C; Стара Загора 20.2°C; Кърджали 19.6°C; Хасково 20.7°C; Пловдив 21.1°C; Пазарджик 20.7°C. Общото количество на валежите беше със стопанско значение във високите части и в Ямбол (44mm); Сливен (23mm); Стара Загора (63mm); Кърджали (27mm).

Screenshot 2017

През изминалия период времето остана нестабилно като валежи със стопанско значение паднаха след почивните дни. Температурите на въздуха останаха близки и по-високи от обичайните за юни като захлаждане беше регистрирано в края на периода. Като цяло валежите през второто десетдневие на месеца в районите на Пазарджик и Пловдив са както следва: Пловдив-2.7mm; Асеновград 0.4 mm; Садово 1.2 mm; Карлово 11.2 mm; Пазарджик 3.4 mm; Велинград 11.2 mm; Пещера 13.2 mm. Стойностите на почвената влажност в част от Горнотракийската низина паднаха под оптималните и в районите на Пловдив и Пазарджик  бяха около 66 %ППВ.

Screen30

През третото десетдневие на юни, с настъпването на астрономическото лято (21.06) температурите ще тръгна нагоре. Минималните ще бъдат около 15°C, а максималните ще са с летни стойности, около и над 33°C. Превалявания са възможни в средата и към края на периода като очакваните количества в земеделските райони на Пловдив ще бъдат без стопанско значение.

Развитието на растенията ще протича с укорени темпове. При житните посеви в района ще се наблюдават фенофази восъчна и пълна зрелости като узряване ще се наблюдава и при зимната рапица. Листообразуването при царевицата както и бутонизацията при слънчогледа ще протичат при високи температури и ниска въздушна и почвена влажност. Очакваните превалявания, с количества около 5 mm няма да са в състояние да компенсират дефицита на почвена влажност в земеделски райони на Тракийската низина, като Пловдив и Пазарджик.

При късните зеленчукови култури като засадения наскоро на постоянно място пипер ще се наблюдава фенофаза вкореняване, а при средно ранните – цъфтеж, формиране на завръзи и узряване. В началото на периода, по-хладното време в съчетание с дъжд ще благоприятства развитие на гъбни болести при всички растения. Впоследствие високите максимални стойности на температурата над 33°C ще са неблагоприятни за процесите на цъфтеж и оплождане  при домати, краставици, тиквички, фасул и др.

В овощните градини приключва прибирането на късните черешите, а вишните, зарзалите и кайсиите масово ще узряват. През периода сухите дни следва да се използват за провеждане на растително-защитни пръскания, косене и балиране на люцерна както и подготовката и начало на прибиране на зърното при навреме засетите площи с ечемик. Напояването, особено при зеленчуковите култури, ще бъде необходимо.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg  032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment