НСИ: С 10% са се увеличили разходите за труд на работодателите

Най-големият ръст е при операции с недвижими имоти, най-слабият – в хотелиерство и ресторантьорство

биоресторантПо предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на 2017 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.1% спрямо първото тримесечие на 2016 година.

Увеличението в индустрията е с 10.5%, в услугите – с 10.6%, и в строителството – с 5.8%.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2017 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти” – с 15.2%, „Професионални дейности и научни изследвания” – с 13.3%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” – по 12.3%.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 1.6%, „Култура, спорт и развлечения” – с 3.8%, и „Строителство” – с 5.8%.

През първото тримесечие на 2017 г. спрямо първото тримесечие на 2016 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 9.9%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) – с 11.2%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 1.4% за „Хотелиерство и ресторантьорство” до 15.4% за „Операции с недвижими имоти”.

Leave a Comment