На 22 юни геният на Марадона опустоши британците

Диего МарадонаНа 22 юни 1986 г. дори и тези, които не разбират от футбол, усетиха, че тази игра може да бъде велика, ако се играе от Диего Марадона. Този ден остана като траурен за Великобритания, защото националните им футболисти не просто загубиха в четвъртфиналния двубой на Мондиал 86. Светът видя, че те са абсолютно безпомощни не срещу отбора на Аржентина, а срещу гения на Марадона.

В следобеда на този ден аржентинецът вкара два гола само за три минути във вратата на Англия и обрече резултата. Единият гол бе белязан от Божията ръка, вторият бе обявен за гол на века.

Само четири години по-рано двете държави влизат във военен спор за Фолкладските острови. В него умират 649 аржентинци и 255 британци. Така че срещата на двата отбора на стадиона в Мексико не е само футбол, но и реванш.

В 51 минута Диего Марадона вкарва първия гол със скок точно срещу вратаря, а съдията от Тунис го признава за редовен. Само че голът не е честен, той е вкаран с ръка, макар че Марадона го описва като резултат от неговата глава и „Божията ръка“. Три минути по-късно топката отново е завладяна от Марадона от средата на стадиона. Той тръгва към вратата на противника и това, което се случва по-нататък изглежда нереално. Пресрещат го пет британски футболисти, но аржентинецът е като поток, който буквално лети към целта, като заобикаля всяко препятствие по линията на най-малкото съпротивление. Той е и топката и краката, и умът, който управлява двете, и душата, която дирижира мача. Голът е наречен шедьовър. И е такъв. Дори и Великобритания признава, че срещу подобен гений няма оръжия и аргументи. На Мондиал 86 Аржентина взима купата.

Leave a Comment