Промени в Закона за фуражите предвиждат контрол върху фирмите за детоксикация

Ще се налагат санкции при неспазване на забраната за изхранване на животни с преработени животински протеини

фуражПроект на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите предвижда детоксикацията на продуктите, предназначени за животни, да премине под наблюдението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това изискване е заложено в Директива 2002/32/ЕО, според която държавите членки трябва да гарантират, че се вземат мерки за осигуряване на правилното прилагане на всички приемливи методи за детоксикация. С цел да се осигури еднакво в целия Европейски съюз оценяване на приемливостта на методите за детоксикация са установени критерии за приемане на методи за детоксикация на равнището на Съюза в допълнение към критериите, предвидени за продукти, предназначени за хранене на животни, които са били подложени на подобни методи.

Предприятията, в които ще се извършва детоксикация на фуражи следва да бъдат одобрени от БАБХ като компетентен орган, който извършва официален контрол на фуражите в страната. Регламентът се прилага от 01.07.2017 г..

Законопроектът въвежда и разпоредби относно определяне на правила за превенция, контрол и ликвидиране на някои трансмисивни спонгиформни енцефалопатии.

За да се спазва забраната за изхранване на животни със странични животински продукти, т.е. забрана за изхранване на преработени животински протеини на преживни животни, ще има установени административнонаказателни разпоредби, които да се прилагат при установяване на нарушения.

Законопроектът създава още правна уредба на търговията с фуражи предлагани чрез средствата за комуникация от разстояние.

В него се разписват правила за обучението на операторите във фуражния сектор, упражняващи дейност на всеки един етап от производството, обработката, съхранението, транспортирането, разпространението и използването на фуражите при храненето на животните. Определя се, че поне веднъж на три години наетия персонал е получил обучение по въпросите на хигиената и безопасността на фуражите, съответстващи на дейността, която се извършва.

С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за фуражите се правят изменения и допълнения в Закона ветеринарномедицинска дейност (ЗВД), които имат за цел да отстранят някои несъответствия относно налагането на санкции при въвеждане на разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1/2005 относно защита на животните по време на транспортиране и свързаните с това операции.

В проекта за изменение и допълнение на Закона за фуражите се правят и допълнения в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Чрез тях специалният лицензионен режим за внос на коноп – семена и необработен коноп, преминава към общия режим за лицензиране на вноса на земеделски продукти от трети държави. Считано от 6 ноември 2016 г. вносът на коноп (сортови семена от коноп за посев; конопени семена, които не са предназначени за посев и необработен коноп) ще се осъществява след представяне пред митническите власти на лицензия за внос AGRIM. Тази лицензия се издава от министъра на земеделието, храните и горите. Тази промяна налага отмяната на чл. 29в от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, тъй като след 6 ноември 2016 няма да се прилага специалния лицензионен режим за внос на коноп. С въвеждането на тези разпоредби ще се облекчи лицензионния режим за внос на коноп, като ще се намали броя на изискуемите документи.

Leave a Comment