София подкрепи фермерите с ежеседмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“

фермерски пазар

От 28 юни до края на ноември регистрирани по Наредба 26 производители ще предлагат автентични храни

Автентични фермерски храни на малки производители от страната ще бъдат представeни всяка седмица от края на юни до началото ноември на Фестивала „От нашата ферма – с любов за Вас“. Първото издание на Фестивала е на 28 юни 2017, сряда, от 10,30 до 18,30 часа. Мястото: пред Министерството на земеделието и храните (бул. „Христо Ботев“ 55).

Ще има разнообразни храни, произведени от  семейни ферми и малки производители: сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки и др.

Тематични дни, дегустации, кулинарни демонстрации, правене на място на сирене, сметана и кисело мляко, както  и други вкусни изненади ще придадат специфичен облик на Фестивала „От нашата ферма – с любов за Вас“. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София, очакват се и нови производители с разнообразни продукти. Щандове ще имат занаятчии от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

Организатор на Фестивала е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА. „От нашата ферма – с любов за Вас“ е продължение на няколкогодишните усилия на фондацията в рамките на българо-швейцарския проект “За Балкана и хората“ за подкрепа на малкия местен природосъобразен бизнес, както и за скъсяване на веригата на доставки на качествена храна и улесняване  достъпа на регистрираните малки и средни производители на фермерски продукти до потребителите.

Фермерският фестивал се организира в рамките на проект „Седмичен фестивал  „От нашата ферма – с любов за Вас“, който се изпълнява от Фондация БИОСЕЛЕНА с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците  и район „Средец”.

 

 

Leave a Comment