Преди 54 години Джон Кенеди казва: „Аз съм Берлинчанин“

Джон КенедиПреди 54 години на 26 юни 1963 г. американският президент Джон Кенеди посещава Западен Берлин и произнася прочутата си реч срещу комунизма и изграждането на Берлинската стена. Това се случва почти две години след като е изградена стената, която разделя Берлин на две – Източен и Западен. Случва се и 5 месеца преди Кенеди да бъде убит.

В речта си американският президент казва: „Преди две хиляди години най-гордата хвалба е била „Сivis romanus sum“ („Аз съм гражданин на Рим“). Днес, в света на свободата, най-гордата хвалба е „Ich bin ein Berliner“ (Аз съм берлинчанин“) …

Свободата има много трудности и демокрацията не е съвършена, но ние никога не е трябвало да издигаме стена, за да държим хората си вътре, за да им попречим да ни напуснат… Всички свободни хора, където и да живеят, са граждани на Берлин и следователно, като свободен човек, аз изпитвам гордост от думите „Ich bin ein Berliner!“

От другата страна на Стената гражданите на Източен Берлин аплодират думите на Кенеди.

Президентът измисля фразата в последния момент, както и идеята да я изрече на немски. Той иска от преводача си Робърт X. Локнър да преведе „Аз съм берлинчанин“, качвайки се по стълбите на Кметството, откъдето произнася речта. С негова помощ Кенеди изрича фразата в служебния кабинет на кмета Вили Бранд и си прави „пищов“.

По-късно площадът пред Градската зала на Западен Берлин е наречен Джон Ф. Кенеди плац.

Два месеца по-късно благодарение на инициативата на американския президент Съединените щати, Великобритания и Съветския съюз подписват договор за частична забрана на опитите с ядрени оръжия, който предвижда забраната на ядрените опити на повърхността, в атмосферата и под водата. Документът се смята за един от най-големите успехи на администрацията на Джон Кенеди.

Leave a Comment