Иновативната система за пчелни кошери на родната Bee Smart Technologies впечатли европейските пчелари

Радослав Димитров (пред микрофона) представи иновацията

Радослав Димитров (пред микрофона) представи иновацията

Изключителен интерес сред пчеларите от другите европейски държави предизвика революционното устройство за мониторинг на пчелни кошери на българската старт-ъп компания Bee Smart Technologies. Радостин Димитров, отговорник Бизнес и развитие в компанията, представи устройството по време на Форума на пчеларите и земеделските производители по покана на българския евродепутат и кандидат за еврокомисар Мария Габриел, която организира Европейската седмица на пчелите в Брюксел за трета поредна година.

При презентирането на устройството Радостин Димитров обясни, че то е създадено първоначално да следи околната среда и нейните изменения, като използва пчелите като сензори. Впоследствие е подобрено да отчита влажността в кошера, акустиката, килограмите, температурата и други важни за пчеларите показатели. В момента компанията разработва допълнителни подобрения, за да може устройството да засича кога пчелата вкарва пестициди в пчелния кошер.

„Иновативната система на Bee Smart Technologies е ярък пример как новите технологии само могат да бъдат в полза на пчеларите. Радостно е, че именно българска компания е създател на тази иновация, извеждаща на преден план добавената стойност на технологиите във всички сектори, включително пчеларския“, коментира Мария Габриел.

 

Представителят на компанията предостави на пчелари 10 устройства за 3-месечно безплатно използване.

 

 

1 Comment

  1. Hristo terziyski каза:

    Zdr. Бих искал да купя устроуството но няма телефон или да е изложено от каде мога да го закупя

Leave a Comment