БАБХ доказа двоен стандарт при храните в Западна и Източноцентрална Европа

шоколадБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) приключи с изследването на 31 вида продукти, които бяха закупени от хипермаркети в Германия и Австрия, и съответните им аналози в търговските вериги у нас. Резултатите показаха, че при 7 от храните и напитките качеството действително е различно и се прилага двоен стандарт от производителите. Това съобщи пред националната телевизия днес зам.-директорката на агенцията доц. Тодорка Янковска – Стефанова.

Зам.-директорът посочи, че при един от видовете масло например съдържанието на млечни мазнини в предлагания на българския пазар продукт е 82%, а на немския – 80 на сто. Анализ на газирана напитка установил, че в немската стока се влагат захар и въглеродна киселина, а в идентичната у нас – фруктозо-глюкозен сироп и въглероден диоксид. При един вид детска храна съдържанието на рапично масло в продукта у нас е по-малко спрямо аналогичния на западния пазар. За шоколадов десерт е установено, че предлаганият в България е с 20% какао, а на Запад – 21%, съдържанието на мляко при нашия е 21%, а при западноевропейския – 24 на сто.

От друга страна, органолептичният анализ на експертите в БАБХ установил, че един от видовете шоколад е по-вкусен в българския му вариант.

При част от продуктите имаме различно качество, но независимо от това храните, които българинът купува от хипермаркетите, са безопасни, обобщи доц. Янковска.

Тя посочи още, че в БАБХ са проверили дали месните вносни храни не съдържат различно по вид месо от обявеното. Например, дали в колбас обявен като свински няма вложено птиче месо. Проверено било също дали в маслото не е вложена различна от млечната мазнина. Изследването доказало, че подобни нарушения няма нито при месните, нито при млечните продукти.

 

 

Leave a Comment