Най-после раздвижване по мярка 4.1! Класираните получават писма от ДФ „Земеделие“

Фермери, подали проекти при втория прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, съобщиха пред Агро Пловдив, че получават писма – „десетдневки“, от ДФ „Земеделие“. Те наричат писмата така, тъй като фондът задава уточняващи въпроси по бизнес плановете им и очаква отговори в рамките на десет дни. Кореспонденцията се отнася за земеделци, които са получили подобаващ брой точки и имат шансове да подпишат договори с ДФ „Земеделие“.

Георги Христов

Георги Христов

„Докъде е паднал броят на точките, общо-взето никой не знае“, коментира Георги Христов, собственик на „Полимекс – София“, който също е участвал във втория прием и е получил „десетдневка“. На 17 март т.г. от ДФЗ съобщиха, че според предварителния ранкинг шансове имат проекти, получили минимум 53 точки. Оттам нататък обаче се появиха звучащи достоверно слухове за смъкване на ранкинга под 50 точки.

Според Христов, служителите на фонда вероятно ще работят усилено през юли, за да приключат през този месец процедурите по мярка 4.1, така че да имат шанс излязат във ваканция през август. „Предполагам, че е така, защото наистина има раздвижване. Колеги също се обадиха, че са получили писма с въпроси“, поясни предприемачът, който пръв стартира мащабни продажби на системи за капково напояване още през 90-те години.

След като бъдещите бенефициенти отговорят на въпросите и служителите на фонда се съобразят с тях, одобрените ще получат покани за подписване на договори с фонда за изпълнение на бизнес плановете.

„При подписването има един критичен момент. Той е, когато видиш, че от фонда са съкратили, повече или по-малко, заложените в проекта ти разходи. Никой не ти обяснява на каква база и защо са намалили финансирането точно с толкова с колкото са го направили. Принципно, нуждаеш се от време, за да решиш дали да се съгласиш и ако се съгласиш как да пренастроиш плановете си. Обаче това време никой не ти го дава. Питат те: Подписваш или не? Единствената ти контра опция, ако подпишеш или не подпишеш, е да жалиш в съда. Само че един колега направи този ход и веднага го посетиха от Икономическа полиция. Друг спечели делото и от фонда му признаха заложените в проекта разходи“, дава примери от богатия си опит Георги Христов.

Leave a Comment