Месодайните говеда се увеличават с 12%, произведеното месо пък намалява с 20 на сто?

Според САРА субсидията за обвързано подпомагане на месодайни говеда може да се изравни с тази за овца

месодайни породи говедаПо последна информация за Кампания директни плащания 2017 по Схемата за обвързано подпомагане на месодайни крави са предварително заявени за подпомагане 138 938 животни. За сравнение през предходната кампания бяха заявени около 123 хил. броя животни или увеличението само за година е около 12%, пише в бюлетина си за месец юни Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Парадоксът е в това, че намалението на произведеното говеждо в страната за последните 10 г. е почти 20%, отбелязват авторите. Гледаме животни не за месо, а за субсидии, предполагат те.

През миналата година бюджетът бе намален по Схемата от 24,9 млн.лв. на 18,7 млн.лв. и индикативната ставка сега може да падне до 130 лв/глава, колкото се получава приблизително за 1 овца под селекционен контрол.

За пореден месец средномесечните цени на говеждото месо в България продължават да нарастват. През месец май те достигнаха 3900 лв./тон кланично тегло. Прогнозите за м. юни и м. юли са те да се доближат до 4000 лв./тон.

Обратна тенденция се очаква през свинското, се посочва в бюлетина. Спад, макар и незначителен, ще има в средномесечните цени, но все още далеч от цените от началото на годината или от миналата година. Според прогнозата на САРА цената на свинското ще е около 3600 лв./тон кланично тегло.

При пилешкото месо очакванията са за минимален възходящ тренд в цените до 2950 лв./тон. Цените на пилешкото у нас са сравнително стабилни и са традиционно по-ниски от средните в ЕС.

Leave a Comment