Пловдивски зърнопроизводители: Качеството на пшеницата е превъзходно!

Добивите са с до 25% по-добри от миналогодишните. Очакванията са цената на зърното също да е по-висока

Качеството на тазгодишната реколта от пшеница е превъзходно. Това констатират след началото на жътвата зърнопроизводители от Пловдив и по тази характеристика нямат спор. Тези, които имат намерение да купуват, също се съгласяват с тази оценка. „Зърното е изследвано като глутен и протеини и те са доказано високи“, заяви Ангел Вукодинов, чието стопанство е в община Съединение.

Венелин Делгянски

Венелин Делгянски

„Пролетта беше чудесна, паднаха доста валежи и точно те допринесоха за качеството на зърното“, сигурен е Венелин Делгянски от Раковски. Според него високата пролетна влага е основната причина да се усвоят по-добре торовете и продуктите за растителна защита, като заедно с това хлебното зърно се е наляло и натежало като по учебник. Тазгодишната реколта до момента показва добиви, които в стопанството на Делгянски са с 25% по-високи спрямо миналогодишните. Досега жътвата е приключила при около 45% от пшеничните посеви в семейната ферма.

Людмил Работов

Людмил Работов

„Пшеницата тръгна зле миналата есен заради засушаването. Сушата унищожи 40 до 80% от рапицата, но пшеницата успя да презимува, при това без бъде засегната напролет от сериозни болести, както се случи миналата година“, обясни Людмил Работов от Раковски. „Въпреки това производителите, които са професионалисти, направиха необходимите превантивни третирания и мога да кажа, че тазгодишната реколта е с една идея по-добра като количество. А като качество е без грешка“, потвърди Работов.

Според него и Ангел Вукодинов високите хлебопекарни качества на зърното са се проявили особено силно при българските сортове. Западните пък са допринесли за увеличаване на количеството.

 

Angel VukodinovСлед провала на реколтата от рапица, зърнопроизводителите се надяват пшеницата да компенсира поне донякъде загубите. „Още миналата година половината площи с рапица се разораха заради сушата, а сега установяваме, че при оцелелите добивите са с 20 до 40% по-ниски спрямо миналата година. Резултатите са между 170 и 250 кг/дка. Така че положението при рапицата е трагично“, обобщи Ангел Вукодинов. „Добивите при ечемика са подобни на тези през 2016-а. При пшеницата са една идея по-високи. Но пък реколтата миналата година не беше сред най-добрите. Най-щедри добиви в нашия регион имахме през 2014 г. Сега очаквам в областта да се добият средно по 400-420 килограма, макар че е още рано да се каже, тъй като жътвата е в началото, може би към 30-40% от посевите са прибрани.“

На важния въпрос каква е цената на пшеницата, зърнопроизводителите засега нямат достатъчно конкретен отговор. Коментират се изкупни цени между 270 и 290 лева за тон, но засега никой не продава и не купува. Пазарът още не е установен, офертите са по-скоро упражнения. Реални сделки почти липсват. Очакванията са за по-високи спрямо миналогодишните цени.

1 Comment

  1. Вълчинков с. каза:

    След падналите обилни валежи почти навсякъде в
    страната качеството на зърното от неприбраните площи
    е под въпрос.

Leave a Comment