12 земеделци на финалната права в надпреварата за млад европейски фермер

На 7 юли ще бъде излъчен победителят, който ще представи България в европейския конкурс за млади фермери

разпознаване на фуражи, състезаниеБългарският победител в Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери ще стане известен на 7 юли. Церемонията по награждаването му ще се проведе в петък от 15 часа в Ботаническата градина в столицата. 12 български земеделци на възраст под 40 години се състезават за престижното отличие. Това реши експертно жури, в което участват представители на държавната администрация, академичните среди и неправителствения сектор.

През тази година за четвърти път Европейският парламент организира Европейски конгрес на младите фермери, в рамките на който се провежда конкурсът “Европейска награда за млади фермери”. Организатори за България са евродепутатът Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите и Националната служба за съвети в земеделието. Европейската награда сe инициира от евродепутатите от Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент – Нуно Мело (Португалия) и Ещер Херанс (Испания) с подкрепата на Конфедерацията на португалските фермери (CAP) и испанската Асоциация на младите фермери (ASAJA).

Седем от проектите, които участват в националната надпревара, са в областта на растениевъдството. Те са разпределени между биологичното и конвенционалното отглеждане на трайни насаждения, производството на зеленчуци и отглеждането на етерично-маслени култури. Проектите в отрасъл животновъдство са свързани с млечното говедовъдство, отглеждането на коне и овце. Един от младите български фермери, който се включва в конкурса, се занимава с биологично пчеларство и отглежда шафранов минзухар.

Спечелилият проект на национално ниво ще представлява България в рамките на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе на 18 и 19 октомври в Европейския парламент в Брюксел. Останалите класирани участници на национално ниво ще бъдат поканени като делегати на конгреса на младите фермери.

Основните критерии за оценка на проектите са използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, чрез използването на иновативни методи в селското стопанство. Регламентът предвижда три награди – за най-добър проект, най-устойчив проект и най-иновативен проект.

През миналата година победителят на национално ниво – Петко Симеонов, млад фермер и производител на биологичен мед, представи България на третия Европейски конгрес на младите фермери (6-7 април 2016 г., Брюксел). Той спечели Европейската награда за най-добър проект на млад фермер с проекта си за дистанционно управление на пчелни семейства чрез интегрирана ИТ система. Спонсорите на конгреса – компанията New Holland и Европейската асоциация за растителна защита (ECPA) осигуриха специални награди за победителите в различните категории на конкурса: посещение на CNH Industrial Village в Торино, Италия и посещение на най-голямото селскостопанско изложение в Париж – Salon International de l’Agriculture.

Европейският конгрес на младите фермери, организиран от Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, е най-мащабното събитие, посветено на младите земеделски производители от цяла Европа. Събитието е признание за ролята на младите земеделци за бъдещето на аграрния сектор и платформа за обмен на добри практики и опит, създаване на контакти между тях самите, както и с представители на агробизнеса и Европейските институции. В рамките на конгреса ежегодно се връчва Европейската награда за млад фермер за най-успешните проекти на млади фермери от държавите-членки.

 

През 2015 г. евродепутатът Владимир Уручев бе определен за посланик на Европейския конгрес на младите фермери за България и организатор на конкурса на национално ниво.

 

 

Leave a Comment