С истински фермерски храни от 6 юли до края на октомври започва фестивал в София

Farm madeСедмичният фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас” ще бъде официално открит на 6 юли 2017 (четвъртък), 17 часа, пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55) в София.

За откриването на фестивала са поканени кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, посланикът на Швейцария  Денис Кнобел, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев.

Още от 10,30 часа фермери и малки производители от цялата страна ще продават автентични и занаятчийски фермерски храни: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, хляб с квас, билки, подправки и др.

Пилотното издание на Фестивала на 28 юни премина много успешно. На много от щандовете се извиха опашки, а част от стоката свърши далеч преди края на деня.

Пазарът ще се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред МЗХ до края на октомври. Предвиждат се тематични дни, дегустации, кулинарни демонстрации, правене на място на сирене, сметана и кисело мляко и други.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София.

Организатори на Фестивала е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и Българското сдружение за защита на птиците, които от няколко години работят за подкрепа на малкия местен природосъобразен бизнес, както и за скъсяване на веригата на доставки на качествена храна и улесняване  достъпа на регистрираните малки и средни производители на фермерски продукти до потребителите.

Проектът „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с район „Средец” на Столична община и Българско Дружество за защита на птиците.

Фермерите, участници в пазара са получили техническа и финансова подкрепа по проект „За Балкана и хората“, изпълняван по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Leave a Comment