Кой с колко ще финансира борбата с градушки ще се обсъди на 7 юли при министъра

полигон, радарПредставители на браншови земеделски огранизации, а също така и на общини, ще се съберат в петък, 7 юли, при министъра на земеделието храните и горите Румен Порожанов и екипа му, за да дискутират темата „борба с градушки“. Това съобщи по време на парламентарния контрол днес Порожанов.

Той посочи, че министерството е направило необходимите варианти и разчети относно издръжката на борбата с градушки. Държавата ще инвестира в базата, но закупуването на ракети, заплащането на персонала и други разходи трябва да бъдат поети от тези, които са заинтересовани.

Кметовете на общини ще участват в дебата, тъй като Изпълнителната агенция за борба с градушките защитава и ще продължи да защитава населените места. Това означава, че част от разходите би следвало да се поемат от общинските бюджети. Ще бъдат посочени и варианти за таксите, които ще се събират от земеделските производители.

В момента, дори като извадим пасищата, под 50 на сто от територията на държавата е под чадъра на противоградовата агенция, посочи Порожанов пред депутатите от земеделската комисия.

 

Ще бъдат представени възможностите за ефективна борба с градушките върху територията на страната – изграждане на нови площадки, а също така и самолетния способ.

Leave a Comment