Новата ОСП 2021-2027 събира браншовите организации в МЗХГ

Министър Порожанов възхитен от единството на земеделците относно важните моменти в българската позиция

аграрно министерствоНа 13 юли представители на браншовите земеделски организации ще се съберат в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за първо обсъждане на българската позиция за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) от 2021 до 2027 г. Това ще се случи след като комисарят по земеделието Фил Хоган обяви на 11 юли резултатите от европейската анкета за това каква да бъде ОСП. На базата на обобщенията от въпросника ще бъдат направени анонси от Фил Хоган, съобщи днес пред депутатите от земеделската комисия министър Румен Порожанов.

Той посочи, че една от насоките, които се обмислят в Брюксел, е субсидиите от Първи стълб (директните плащания) да не са единствено от бюджета на Европейския съюз, а да има и национално финансиране. (През миналата седмица на среща в Арбанаси браншовите земеделски организации се обединиха в мнението, че подобна промяна би била пагубна за българските земеделци, тъй като от националния бюджет едва ли ще бъде заделена за дофинансиране на селското стопанство достатъчно голяма сума, така че нашите фермери да са конкурентни на западните – б.р.)

На срещата в МЗХГ идния четвъртък ще си сверим часовника, обясни министърът. Според него при оформяне на българското становище за новата ОСП няма да има много различни позиции. „Браншовите организации има много добро компактно мислене и дори единство“, каза Румер Порожанов. Министърът посочи още, че на срещата ще бъдат представени и позициите на други европейски държави и организации. Порожанов обяви, че към момента България има сходни искания с тези на Вишеградската четворка.

 

Leave a Comment