Зеленчуците и гроздето отпадат от компенсациите за ембаргото на Русия

домати в стопанството на ЧавдаровиЗеленчуците отпадат от временните извънредни мерки на ЕС за подпомагане на производителите. Това се вижда от публикувания на страницата на земеделското министерство Проект на Наредба за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на плодовете. Досега и от есента на 2014 г. зеленчуците бяха част от земеделските продукти, които участват в извънредните мерки и производителите получаваха, макар и малки суми, ако са кандидатствали за за домати, моркови, пипер, краставици, зеле, карфиол и гъби. От списъка е отпаднало също десертното грозде.

Новата наредба предвижда подпомагане за ябълки, круши, сливи, портокали, клементини, мандарини, лимони, праскови и нектарини, череши и райски ябълки.

Периодът на прилагане на временните извънредни мерки ще е до 30 юни 2018 г. или до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти в съответната държава членка.

Въз основа на редовен мониторинг и оценка на състоянието на пазара на Съюза, Комисията е установила, че пазарната ситуация се е подобрила. И в новия регламент се предвижда подпомагане за признати организации на производители (ОП) и за производителите, които не са членове на ОП при същите условия, както в регламентите за извънредни мерки прилагани през първите три години на забраната. Всяка държава членка, в това число и България, може да прилага предвидените мерки за количества до 2 000 тона от един или повече от допустимите продукти. Миналата година квотата за България бе 3 000 тона.

С предложения проект на наредба се урежда прилагането на мерките: „изтегляне от пазара” за безплатно предоставяне на плодове и зеленчуци на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода и „изтегляне от пазара“ за храна за животни.

Производителите на плодове, които искат да приложат мерките, подават исканията в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“. Наредбата предвижда приемът на искания за изтегляне от пазара да бъде прекратен при достигане на определения за страната лимит.

С проекта се предвижда отмяна на Наредба № 6 от 28 август 2014 г. за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете, с която се уреждаше прилагането на Делегиран регламент (ЕС) № 2016/921 по отношение на временните извънредни мерки в сектора на зеленчуците и плодовете прилагани до 30 юни 2017 г.

Leave a Comment