Строителят на пловдивския Зоокът „Запрянови – 03“ иска 35 г. да сече мрамор от ридовете над Асеновград

Инвестиционното намерение на фирмата попада в защитените зони „Добростан“ и „Родопи-Средни“, поради което от РИОСВ искат експертна оценка за въздействието
Снимка на С. Бешков

Снимка на С. Бешков

Асеновградската строителна фирма „Запрянови – 03″ООД има намерение да добива мрамор от Родопите. Концесионната площ на находището „Вратицата“ е в землището на село Добростан, Асеновградска община.

„Запрянови – 03“ е в процедура за концесия със срок 35 години при заложен годишен добив от 60 хил. кубика мрамори, които се равняват на близо 160 хил. тона. Находището попада в две защитени зона „Добростан“ и „Родопи-Средни” , където се срещат над 100 вида ендемични растения и много защитени птици – черен щъркел, египетски и белоглав лешояд, орел змияр, белоопашат мишелов и други. Кариерата ще е на 2000 м юг-югозападно от с. Мулдава, на 1900 м северозападно от с. Червен, на 6000 м северно от с. Добростан и на 870 м западно от асфалтовия път гр. Асеновград – гр. Кърджали.

Участък „Вратицата юг” обхваща мраморен масив от Добростанската мраморна свита, в който са разположени три стари кариерни гнезда. Мраморите изграждат рид с посока изток – запад, който е с денивелация от 280 м. Добивът в участък „Вратицата юг“ ще става с използване на пробивно-взривни работи. После ценният камък ще се претрошава и обработва в собствената (на „Запрянови – 03“) сепарация до кариера „Чайкъра“. В хода на експлоатация на обекта се предполага възникване на  допълнително замърсяване и дискомфорт на околната среда. Има вероятност от засягане на район, по-голям от този на извършваната дейност, отбелязва в решението си РИОСВ – Пловдив.

Още от 2013 г. „Запрянови – 03“ извършват с одобрението на правителството проучвателна дейност, за да установят находищата в района.

Инвестиционното предложение е получило положителното становище на Басейновата дирекция в Пловдив. От РИОСВ обаче искат да се извърши оценка за степента на въздействие върху защитените зони. Разработването й трябва да бъде възложена на експерти. От Регионалната здравна инспекция в Пловдив смятат, че е вероятно възникването на  здравен риск за населението.

„Запрянови – 03″ООД стана популярно като строителят на пловдивския Зоокът, заради който кметът Иван Тотев вече е подсъдим. Фирмата получи без съревнование, без проект и без одобрена сметка, единствено чрез пряко договаряне, възможността да изгради зоологическата градина. Според обвинителния акт това е донесло облага за фирмата (и загуба на община Пловдив) в размер на 689 869.70 лева. Съдружници в „Запрянови – 03“ са Вакрил (баща) и Георги (син) Запрянови.

Leave a Comment