Днес е празникът на воина светец Прокопий – закрилник на пчеларите

свети ПрокопийДнес, 8 юли, е празникът на свети Прокопий, закрилникът на пчеларите. Народът смята, че той е покровител на благословените пчели, които могат да прескачат границата на видимия и невидимия свят, усещат злото, но са помощник и дясна ръка на доброто. Благословени са да създават меда – елексира на живота, средство за умилостивяване и лек за корави сърца. Затова днес е и летният празник на пчеларите.

На трапезата задължително се слага бурканче мед и питка. Обредните хлябове са два – „боговица“ и „светец“ за св. Прокопий.

Свети великомъченик Прокопий Кесарийски е живял по времето на най-жестоките гонения на християните при император Диоклециан. Той е бил александрийски военачалник. Веднъж, по време на буря, чул глас от небето и видял кръст над себе си. Поръчал да му направят такъв кръст и го носел винаги със себе си. Станал християнин и дълбоко вярващ. През 303 г. бил затворен, мъчен и посечен с меч.

Според едно предание заедно с Прокопий измъчвали и 20 девойки, новопокръстени християнки. Светецът им дали кураж и вяра, сватбата им с Божия син била висш дар, отреден не за всяка девойка, а само за избрани. Оттогава насетне при всяка венчавка в църква се споменава и името на светеца Прокопий.

 

Leave a Comment