Рангел Матански ще представлява България в европейския конкурс за млади фермери

Рангел Матански

Рангел Матански

Рангел Матански от Раковски, област Пловдив, е българският победител в Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери. Той е говедовъд, трето поколение земеделски стопанин. През 2012 г. създава втората в България организация на млекопроизводители „Фермерско мляко“ от седем семейни говедовъдни ферми. Рангел Матански ще представлява България в рамките на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе на 18 и 19 октомври в Европейския парламент в Брюксел. Българското издание на конкурса се организира от евродепутата Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите и Националната служба за съвети в земеделието.

Отличие за най-социален проект получи Петър Наков от село Бачевци, който заедно със семейството си отглежда коне и подпомага деца със специални потребности. За най-интергриран проект признанието отиде при Петър Петров от габровското село Съботковци. Той се занимава с млечно говедовъдство. Грамота имаше и за проекта на Теодора Вълова от село Писарово, Плевенско, която е започнала бизнеса си с 50 овце, но днес броят им е достигнал 1000. Денис Дурал от силистренското село Брадвари, който се занимава с биологично пчеларство и отглежда шафранов минзухар, си тръгна с грамотата за най-предприемчив проект.

Събитието уважиха председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева.

115 млн. евро на над 5700 млади стопани са разпределени през миналия програмен период, а до момента одобрените заявления по мярката за млад фермер за програмния период 2014-2020 г са 1386 между тях ще бъдат разпределени субсидии в размер на над 67 млн. лв, каза Лозана Василева.

Тази година  Европейският конгрес на младите фермери, в рамките на който е конкурсът “Европейска награда за млади фермери”, ще се проведе за четвърти път.

Участниците в конкурса:

РАСТЕНИЕВЪДСТВО
Александър Христов 29 г. гр. Кресна,  област Благоевград Биологично растениевъдство- трайни насаждения- бадеми и зеленчуци- градински зеленчуци
Георги Алексиев 36 г с. Елхово, област Стара Загора Растениевъдство
Камен Филипов  39 г.  гр. Стара Загора,област Стара Загора Растениевъдство – трайни насаждения
Николай Петров 33 г. с. Беловица, област Пловдив Растениевъдство
Петко Петков 27 г. с. Равда, област Бургас Производство на зеленчуци и орехова градина
Тотка Банева  37 г. гр. Казанлък, област Стара Загора Отглеждане на етерични култури 
Теодора Петрова  27 г.  с. Сърнево, област Стара Загора Овощарство /овощна градина/ 
ЖИВОТНОВЪДСТВО
Петър Наков 36 г. с. Бачево, община  Разлог Отглеждане на коне и калифорнийски червеи
Петър Петров 25 г. с. Съботковци, област Габрово Млечно говедовъдство
Рангел Матански  35 г. с. Момино село, област Пловдив Семейна кравеферма с млечно направление, Организация на производителите
Теодора Вълова 33 г. с. Писерово, област Плевен Овцевъдна ферма
БИОЛОГИЧНО ПЧЕЛАРСТВО
Денис Дурал 33 г. с. Брадвари, област Силистра Пчеларство и отглеждане на шафран 

Leave a Comment