„Полимекс“ затрупан с поръчки за производство на разсади заради по-ниската цена

В Завода за разсади на "Полимекс - София"

В Завода за разсади на „Полимекс – София“

Фирмата приключи строителството на оранжерия, захранена с геотермални води. Започва нова край летището до Враждебна

„Полимекс – София“ е затрупано с поръчки за производство на разсади, съобщи управителят и собственик на дружеството Георги Христов. Фирмата от години подкрепя фермерите както със строителството на оранжерии и оборудване със системи за напояване, така и произвеждането на разсади по поръчка на клиента. Заводът се намира в Пловдив.

„Това лято сме ангажирани най-вече с производството на разсади на многогодишни етерично-маслени култури, които ще се засадят на полето през есента“, поясни Георги Христов. „Практичните фермери избират да направят заявка в този сезон, тъй като ще платят за услугата с 30 до 40 процента по-евтино. Причината е една – сега не отопляваме и разходите за производство са по-ниски.“ От друга страна обаче, в Завода за разсади са принудени да оптимизират високите летни температури чрез охлаждане. „Правим засенчване, използваме вентилация, поливаме по-често, а там където растат най-младите разсади сме монтирали климатична камера“, поясни управителят.

Георги Христов (вляво) заедно с Ради Радев, който управлява работата в завода

Георги Христов (вляво) заедно с Ради Радев, който управлява работата в завода

Заедно с етерично-маслените, в момента в Завода за разсади отглеждат още зеле, броколи, карфиол и други късно-есенни култури. „Но над две трети от капацитета е зает с маточина, безсмъртниче, бял равнец и други растения, чиито масла (и надземна маса) се използват в козметика и парфюмерията, и фармацията“, уточни Христов.

Относно другата дейност на фирмата – строителството на оранжерии, управителят съобщи, че наскоро е приключил изграждането на 3 дка стоманено-стъклена оранжерия в Симитли. Инвеститорът притежава оранжериен комплекс от 30 дка, към коите вече е приобщено и новопостроеното съоръжение. Големият плюс на местоположението е, че за отопление се използва геотермална вода.

Пред изграждане е и 6 дка оранжерия с двоен полиетилен в близост до летището край с. Враждебна до София. По проект там ще бъде внедрена система за събиране на използваната вода, рециклирането й и повторната й употреба.

Прочети още: Заводът за разсади край Пловдив приложи световния опит и го подобри

Две уникални за България оранжерии построи „Полимекс“

1 Comment

  1. Йорданка каза:

    За съжаление се оказаха едни мошеници! Нито договора си изпълниха, нито се извиниха, а и накрая искаха да ни излъжат и да вземат повече пари от нас!

Leave a Comment