Работна група ще реши как да бъде атакуван сивия сектор в производството на суровини и храни

Консултативен съвет по храните

Очаква се новият Закон за храните да бъде гласуван в парламента до края на годината

Нова работна група в най-кратки срокове трябва да систематизира възможностите и да излезе с препоръки за действия срещу сивия сектор. Това бе решено на днешния Консултативен съвет по храните, проведен в Министерството на земеделието, храните и горите.

„Трябва да имаме един по-ясен план на сивия сектор, за това какво можем да направим според сега действащото законодателство от гледна точка на контролните механизми и какво би ни позволил новият Закон за храните.  На тази база ще можем да препоръчаме на външни институции, ако е нужно или да предприемем действия по компетентност в системата на Министерството“, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на заседанието, на което присъстваха представители на Министерство на финансите, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция „Митници“, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и представители на хранително-вкусовия бранш.

Министър Порожанов заяви, че реално има 2 типа нелегално производство – на суровини и на храни. Другият момент е това дали и какво се отчита, като финансов резултат от предприятията в сивия сектор. Защото ако едното касае качеството и безопасността на храните, то другото са приходите и разходите, които се отчитат пред контролните органи.

Участниците се запознаха с хода на предложения за обществено обсъждане на новия Закон за храните. По думите на министър Порожанов, амбициите на екипа на Министерството са в началото на месец август проектозаконът да бъде внесен в Министерски съвет и до края на годината да бъде приет от Народното събрание.

 

Leave a Comment