Дъхав балкански мед ще центрофугират и продават на фермерския фестивал в София

Третото издание на Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред  Министерството на земеделието, храните и горите в сряда, 12 юли, ще е с дъх на мед.

Цвятко Начев, пчеларБиопчеларят Цвятко Начев от Калофер (на снимката) ще  прави специални демонстрации: разпечатване на пити и вадене на био мед пред очите на купувачите на пазара. Всеки, който желае, може да опита да отвори пчелните килийки, да подреди питите в центрофугата и лично да извади мед. И разбира се, всеки може да си купи прясно изваден биологичен мед.

Пчелинът на Цвятко Начев стопанисва 200 кошера, разположени сред чистата и опазена природа на Калоферския Балкан. Пчелите събират мед от акация, липа и стотиците цветя и билки: лавандула, къпина, шипка, подбел, дива коприва…Пчелинът има сертификат за биологично производство от 2004 година. „Начеви“ произвеждат акациев, билков и манов био мед, също и други пчелни продукти: пчелен восък, прополис, цветен прашец и клеева тинктура. Цвятко Начев е учител по професия. Използва всяка свободна от училище минута, за да навести кошерите си. Запалил се по меда от баща си, който имал няколко кошера. В производството и продажбите му помага съпругата му Таня, също учителка.

От 10,30 до 18,30 часа всяка сряда до края на октомври пред  Министерството на земеделието, храните и горите ще бъдат предлагани пряко от производителите им фермерски храни: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки… Всички фермери и производители са регистрирани по Наредбата за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София.

 

Leave a Comment