НАП държи под 24-часово наблюдение тържищата до морето

Данъчните тутакси затварят търговски обект, който не издава касови бележки

пазарСлужители от звеното по Фискален контрол на НАП извършиха над 5000 проверки по Черноморието от началото на месец юли, съобщиха от данъчната администрация. Под постоянно наблюдение са борсите и тържищата в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на „Фискален контрол“.

Приходната агенция, МВР и митнически служители започнаха контролна кампания в населените места по крайбрежието, която ще продължи без прекъсване до края на туристическия сезон. Проверената стока на контролно пропускателните пунктове на курортните комплекси Бургас и Варна е на стойност близо 4.5 млн. лева. Наложени са обезпечения в 13 случая, поради установени задължения на фирмите към бюджета. Съставени са 4 акта за установено административно нарушение, като един търговски обект ще бъде запечатен за неиздаване на касов бон.

Данъчни инспектори наблюдават за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, допълват от НАП. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването.

От началото на 2017 г. фискалните агенти на НАП са извършили 45 000 проверки на транспортни средства, като на 13 000 са поставени технически средства за контрол. В резултат на извършените контролни действия са наложени 300 обезпечения, за да се избегне отклонение от облагане, допълват от НАП.

 

Leave a Comment