Румен Порожанов в Съединение: Искаме да направим обвързаната подкрепа 20%

Европейското извънредно подпомагане ще се изплати през август, обвързаните средства – във втората половина на октомври
Пазарът за живи животни ще бъде основна тема при срещата с турския земеделски министър след десет дни

Румен Порожанов в Съединение

„Искаме да увеличим обвързаната подкрепа за животновъди, плодове и зеленчуци след 2020 г. В момента тя е 13% от бюджета, желанието ни е да я направим поне 20%. С тази информация земеделският министър Румен Порожанов се обърна към животновъдите от Пловдивска област, на които гостуваше днес. Министърът се отзова на поканата на сдружение „Тракия милк“, което има традицията да организира неформални опознавателни срещи с аграрния министър в центъра на град Съединение. Заедно с него бе и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, както и съветникът по животновъдните въпроси Бойко Синапов. Председателят на „Тракия милк“ Пенко Налбантов благодари на министъра за уважението, но се отказа от дълги речи, защото „курбанът не бива да чака“. Животновъдът от Съединение Атанас Къцов предложи на присътващите ако имат някакви въпроси да ги зададат писмено, за да може да получат по-късно писмени отговори от министерството. Това като че ли се превърна в сигнал за домакините да започнат да питат, разбира се, устно и директно.

Ето какво съобщи министър Порожанов пред пловдивските животновъди: 

„Мярката за хуманно отношение към овце и кози ще се отвори съвсем скоро. Тя си е отделна мярка и не се отбелязва в тези заявления, които подавате от 1 март до 15 май. Кандидатствайте си, за да може и по тази част да бъдете подпомогнати“, обясни Порожанов.

„Онзи ден решихме 11 милиона 300 хиляди да пуснем извънредно по мярката за млякото. Тя ще бъде аналогична на това, което получихте миналата година. Тогава бяха изплатени европейски пари и национално финансиране. Бенефициентите ще бъдат абсолютно същите, защото такива са условията на комисията (ЕК), и за същия брой животни, които тогава сте имали. Скоро ще одобря ставките, те ще бъдат същите. При ставките през 2016 г. е имало уклон към говедата, а не към овцете. Тук ще сложим малко повече баланс, защото съотношението тогава е било доста по към говедовъдите, не знам защо така са преценили. Тези пари – към 11.3 милиона ще ги изплатим през август. Няма да се налага да кандидатствате, няма да подаване заявления.

Обвързаното плащане ще го натискаме да го получите във втората половина на октомври.

Сега правим много интересни срещи, искаме да се преборим със сивия сектор, тръгвайки от хранителната промишленост, където особено в хлебопроизводството проблемът е много сериозен. Тези, които работят легално имат проблем с тези, които не плащат данъци и са по-конкурентни. Но и при животновъдството има голям нелегален пазар на нерегистрирани животни. Докъде ще стигнем и докъде ще се преборим, е друг въпрос.

Вече сме уточнили с Европейската комисия новите критерии за хуманната мярка за пилета, предстои и за свине, за след 2018 г. за 5 години напред. При тях средствата са национални. За хуманното отношение към говеда и овце средствата са европейски.

Не смятам да променям националните и европейските схеми, които си вървят към животновъдството. Въпросът е, правейки го, да го правим при ясен ред. Подпомагане ще има и след 2020 г. Предполагам всеки от вас гледа и земя, така че и подпомагането по СЕПП ще продължи.

Знаете, че Германия е водеща сила в Европа. Онзи ден канцлерът Меркел обяви тяхната предизборна платформа (а те ще спечелят изборите). Те са за запазване на европейската обща селскостопанска политика. Запазване с директни плащания по Първи стълб, с екологичните мерки. Така че опитвам се да ви успокоя, да не се притеснявате как би изглеждал земеделският сектор след 2020 г.  Субсидии ще има и въпросът е вие добре да си направите сметката какво можете да си подобрите в стопанството, да си влезете в регулациите на изискванията. От вас зависи как да си структурирате работата така, че да сте успешни.

В края на следващата седмица имам среща с турския земеделски министър. Основната ни цел е да възстановим пазара на живи животни. В момента той е блокиран, защото имаме мито от над 120%. готвим се за тази среща. Нищо не мога да обещая, но отношението към нас в момента ни дава надежда да сме оптимисти. От гледна точка на санитарни изисквания ние нямаме проблем в момента като износ за Турция. Трябва само да се разберем.

Срещата бе в уютен ресторант в центъра на Съединение

Срещата бе в уютен ресторант в центъра на Съединение

1 Comment

  1. бойков каза:

    Изискване към кандидатите по трите схеми за извънредна помощ е да не са заявили за подпомагане през 2016 година постоянно затревени площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) или да са заявили такива, чиито размер не надвишава 10 декара на една животинска единиц.Е това него разбирам ЗАЩО ИЗИСКВАНИЯТА СА ЗА 2016? Нали миналата година вече ни лишихте от тази помощ. В резултат на което ПРЕЗ 2017 ПО СЕПП ВЕЧА СА ЗАЯВЕНИ ДО 10ДК НА ЖИВОТИНСКА ЕДИНИЦА.КАК ТАКА ПРИ СПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА 2017Г ПАК ЩЕ БЪДАТ ОРЯЗАНИ ФЕРМЕРИТЕ КОИТО ПРЕЗ 2016Г СА БИЛИ С ПОВЕЧЕ ДК. НАЛИ ВЕЧЕ ГИ ОТРЯЗАХТЕ МИНАЛАТА ГОДИНА И И ВЗЕХТЕ ПАСИЩАТА.?

Leave a Comment