„Винпром Пещера“ продаде 160 хил. дка на нов играч

ниви

„Винпром Пещера“ излезе от пазара на земеделските земи

Винпром Пещера„АД продаде 100% от дяловете си в „Омега Агро Инвест“ЕООД на новорегистрираното дружество „Уинслоу ленд инвест“АД. Производителят на спиртни напитки и вино беше едноличен собственик на „Омега Агро инвест“, чрез която фирма закупуваше земеделски земи. Собственост на дружеството бяха 160 000 ниви, предимно в Северна България.

Сделката е финализирана след няколко месеца преговори в условията на продажба, съобщава в официалното изявление компанията. Цитиран е и изпълнителният директор на винпрома Иван Папазов, който казва, че по този начин дружеството се освобождава от активи, които не са предмет на неговата основна дейност. „Винпром Пещера притежава 17 000 декара лозя, а в инвестиционната стратегия на компанията за 2013 г. е заложено до края на годината те да достигнат 20 000 дка.

„Уинслоу ленд инвест“АД е учредена на 29 януари тази година. Основен акционер с 99 дяла е „Уинслоу груп“АД. Един дял притежава и Стефан Кючуков – адвокат и съдружник в известна столична кантора. В управлението на новата фирма остава Борислав Петков, който беше изпълнителен директор на „Омега Агро Инвест“, регистрирано първо като ЕАД, а после като ЕООД.

„Уинслоу груп“ инвестира в строителство и продажби на сгради. Съдружници в него са братята Иван и Яник Мекушини, англичанинът Майкъл Уелингс и „Ер шпед“ЕООД на Христо Гогов. Според „Капитал“ дружеството притежава 31 000 декара земеделски земи. След сделката с „Винпром Пещера“ то става сериозен играч на този пазар.

 

Leave a Comment