Агенцията по храните в Пловдив проверява фермите с неотговарящо мляко

Д-р Камен Янков

Д-р Камен Янков

Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Пловдив започна проверки по стопанствата, чието мляко е в групата „неотговарящо“. „Целта е да установим дали животновъдите са спазили предписанията. Ако са ги изпълнили и ако резултатите за млякото от самоконтрола са добри, ще променим групата на съответната ферма, така че да е с „отговарящо“ мляко“, съобщи директорът д-р Камен Янков.

През миналата година към 70% от животновъдните стопанства в областта, които са с над 50 крави, а също и тези с 10 до 49, бяха с лоши показатели на млечната суровина, припомни директорът. Това се отрази и на постъпленията на фермите, тъй като „неотговарящото“ мляко може да се използва само за направа на млечни продукти със срок на зреене шест месеца. За да проконтролират дали мандрите са се съобразили с категорията суровина, която са изкупили, от Агенцията по храните са започнали и при тях проверки.

Д-р Камен Янков призна, че наскоро е останал поразен от статистическите данни за животновъдството в областта. „Изненадах се от факта, че броят на животните при нас е по-голям от сбора в двете области, класирани на второ и трето място след Пловдив.“

Директорът посочи, че по данни на агенцията в Пловдивска област са ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит 82 хиляди говеда. Доставени са 180 хиляди ваксини за Син език, които вече се поставят на говеда и овце. Заедно с областите Смолят и Пазарджик, взетите кръвни проби за изследване за бруцелоза са 135 хиляди. В Пловдивска област имаме 12-13 млекопреработвателни предприятия, 10 кланици и 3 легални пазари за животни, изброи д-р Янков.

Leave a Comment