Пловдивски млекопреработватели: Стандартът за опаковките на киселото мляко трябваше да се промени

Отказваме да участваме във войната, която се води срещу нас, заявяват от  ОМК, „Димитър Маджаров“ и „Полидей – 2“

дете хапва млякоМлекопреработвателните предприятия от Пловдивска област ОМК, „Димитър Маджаров“ и „Полидей – 2“ изпратиха до медиите свое общо становище, в което възразяват на отказа на Института по стандартизация опаковките на киселото мляко да бъдат променени. Преработвателите смятат, че общественият натиск е оказал влияние върху решението на института, което позволява на фирмите производители на полиестера (PS), от който се правят кофичките, да оказват спекулативен натиск върху предприятията. Трите фирми съобщават, че могат да докажат, че опаковките, които искат да ползват, са по-безопасни и по-подходящи, и не променят уникалното съдържание на българското кисело мляко.

Припомняме, че още на 25 април трите фирми поискаха промяна на стандарта на българското кисело мляко както при състава на микроорганизмите, така и при опаковките. През юни новината превзе медиите и среща остър граждански отпор. Министерството на земеделието, храните и горите също се обяви против промените. На 16 юни Българският институт по стандартизация отхвърли предложенията на трите млекопреработвателни предприятия.

Ето и текста на становището:

Становище

„ОМК“ ЕАД, „Димитър Маджаров-2“ ЕООД, „Полидей-2“ ООД 

по повод взетото на заседание на Техническия комитет на Българския институт по стандартизация (БИС) решение да не се осъвремени БДС стандартът при киселото мляко при опаковките, бихме искали да ви инфорираме за следното.

Уважаваме решението, което Техническият комитет на БИС взе днес. Произвеждаме и ще продължим да произвеждаме кисело мляко по БДС стандарт съгласно изискванията.

Не можем обаче да разберем мотивите зад това решение – да има само една възможна опаковка от пластмаса, в която се предлага киселото мляко по БДС стандарт, а именно – полистирен (PS).

Изискването да се използват опаковки само от един вид пластмаса (PS) е ограничаващо и противоречи на пазарната логика. Новите технологии на производство предлагат опаковки, които са по-подходящи и по-безопасни за здравето на хората, разрешени са от българското и европейското законодателство, НЕ променят съдържанието на уникалното българско кисело мляко, ползите за здравето и характеристиките на този типично български продукт. Имаме анализи, с които можем да докажем това.

Ограничаването на опаковките само до един вид позволява на фирми-производителки на опаковки да спекулират с цената на единствения възможен материал.

Изключително сме разочаровани от натиска, който се оказа върху нас като производители с доказано качество на продукта и с доверието на потребителя. Отказваме да участваме във войната, която се води срещу нас.

Вярваме, че рано или късно БДС стандартът при българското кисело мляко ще се осъвремени.

Българският потребител има право да консумира своето уникално кисело мляко, със същите полезни за здравето качества, по същата стара рецепта, но в по-безопасни и по-щадящи околната среда опаковки. Опаковките на XXI век.

„ОМК“ ЕАД

„Димитър Маджаров-2“ ЕООД

„Полидей-2“ ООД

 

Leave a Comment