В Пловдив паднаха 41 л дъжд, към края на седмицата се затопля до 31ºС

Падналите валежи в района са със стопанско значение
Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През последните дни на изминалия период настъпи съществена промяна в агрометеорологичните условия. Падналите валежи в повечето райони бяха със стопанско значение и количества както следва: Хасково 12.4 mm; Пловдив 41.1mm; Садово 29.4mm; Асеновград 42mm.; Пазарджик 21.2mm.  Незначителни бяха количествата, регистрирани в следните станции: Ямбол 2.0mm; Сливен 4.5mm; Стара Загора 9.1mm; Кърджали 0.9 mm. Температурите значително се понижиха и максималните бяха около 18.6 °C, а минималните около 14 °C.

Преди захлаждането топлото и слънчево време създаде благоприятни условия за прибиране на пшеницата и ечемика.  В последствие валежите в района на Пловдив повлияха благоприятно върху развитието на пролетните  и зеленчуковите  култури.

През следващия седемдневен период на юли времето ще бъде с температурни постъпления близки до обичайните. През първия ден ще преобладава предимно облачно време и ще има условия за слаби валежи. В началото на периода температурите ще останат по-ниски от обичайните между 19°C и 25°C., но в последствие ще се затопля и стойностите ще се повишават, след средата на седмицата до около 31°C. Слаби превалявания и гръмотевична дейност се прогнозират в края на периода, когато остава и опасността от градушки.

През седмицата при по-добри почвени влагозапаси ще се наблюдава цъфтеж и формиране на зърно при слънчогледа. При царевицата в зависимост от хибрида ще протичат фенофази цъфтеж, изсвиляване и потъмняване на свилата. До края на второто десетдневие на юли се очаква жътвата в района да приключи като добивите ще са около и по-високи от средните. По-влажното и хладно време ще създава предпоставки за развитие на кафяво гниене и други гъбни болести при растенията. Където е необходимо следва да продължат растително-защитните пръскания.

http://plovdiv.meteo.bg

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment