Щвейцарец ще майстори алпийско сирене на фермерския фестивал в София

Млечни продукти от ферма Под Балкана в с. Васил Левски - Карловско

Млечни продукти от ферма Под Балкана в с. Васил Левски – Карловско

Швейцарският фермер Йоаким Аншо ще учи тази седмица български фермери да правят алпийско сирене.

Във фермата „Под Балкана“ на семейство Кулови в с. Васил Левски, Карловско днес и утре той ще направи пред фермери от района меко сирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско мляко. В четвъртък и петък Йоаким ще покаже във ферма „Благовец“, Монтанско пред фермери от Северозападна България технологията за меко и твърдо швейцарско сирене, като този път ще бъде използвано овче мляко.

Обучението се организира в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“.

Мекото сирене, направено във ферма „Под Балкана“, Йоаким ще представи в  сряда, 19 юли, на четвъртото издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на земеделието, храните и горите, където ще организира дегустации и продажби на два пъти на пазара – в 12 и 17 часа.

Проектът „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и в партньорство с район „Средец” на Столична община и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мнозина от фермерите, което участват в пазара, са получили техническа и финансова подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Йоаким Аншо (28) работи в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о (Gruyère Pays d’Enhaut). Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя. От осем години  работи във фермата, като отговаря за преработката на млякото и ръководи петима от общо шестте работници във фермата.

Leave a Comment