Мярката за малките стопанства 4.1.2 изисква електронен подпис и пари в аванс

В проектонаредбата има два списъка – за допустими култури и животни и за приоритетни такива

биологично земеделиеСпоред индикативния график тематичната подмярка 4.2.1 „Инвестиции в земеделски стопанства по ТПП за развитие на малки стопанства“ трябва да се отвори за прием в края на август т.г. Проектът на наредбата за условията по подмярката обаче се забави с около две седмици, което означава, че и стартът на 4.2.1 ще се измести около 10-15 септември.

За особеностите в изискванията на подмярката Агро Пловдив се свърза с държавен експерт към Министерството на земеделието, храните и горите, за да поясни кои са акцентите, на които трябва да обърнат внимание бъдещите кандидати за финансиране. Ето както открои той като заслужаващо внимание:

Право за участие по мярка 4.2.1 ще имат земеделци със стандартен производствен обем (СПО) на стопанството между 6 хил. и 7 999 евро. (Как да изчислите СПО вижте тук)

Необходимо е стопанинът да докаже доход, който представлява 33% от общия му доход от предходната година (същото изискване бе и по мярка 6.3 миналата година – б.р.).

В стопанството със СПО в посочените рамки минимум 50% от площа трябва да е заета с плодове, или зеленчуци, или етерично-маслени култури, или биологични растения или животни.

Важно е да се знае, че проектите ще се подават задължително през ИСУН (Информационна система за управление и наблюдение). За целта кандидатът трябва да притежава електронен подпис, ще има и електронно досие. Той ще е видим за всеки.

Бизнеспланът може да бъде изготвен за кандидата безвъзмездно от Националната служба за съвети в земеделието.

Към проектонаредбата има два списъка (виж по-долу). Единият е с допустимите култури и животни, вторият – с приоритетните.

Ще има приоритети и те ще са за стопанства, насочени към плодове, зеленчуци, биоземеделие и животни. Етерично-маслените тук не ползват приоритет при оценяването на проектите. Животновъдите ще се подкрепят ако стопанството им е изцяло в планински или в  необлагодетелстван район. С приоритет ще са и проекти с инвестиции за повишаване на енергийната ефективност. Инвестиции в иновации също се оценяват с допълнителни точки. Проекти с инвестиции от земеделски стопани, членове на сдружения за напояване получават допълнителна оценка, както и проекти с инвестиции, които ползват вода от инфраструктура с по-малки загуби и по-висока ефективност при използване на водните ресурси.

Минималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 1250 евро, а максималният  е 25 000 евро. За проекти за колективни инвестиции се допускат разходи до 70 000 евро. Финансовата помощ за одобрени проекти е в размер 60 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи. Пример: ако проектът е за 25 000 евро, то той ще бъде подпомогнат с 15 000 евро. Финансовата помощ се увеличава с 10 на сто за проекти на млади фермери, при колективни инвестиции или интегрирани проекти. Проекти, които се изпълняват в обхвата на райони с природни и други специфични ограничения също ще подкрепени за 70% от направените разходи. Същото се отнася и за разходи за иновации, опазване на околната среда, биологично производство, икономия на ресурса и адаптация към климатичните промени. Финансовата помощ се увеличава на 75% за инвестиции, изцяло свързани с изпълнявани от кандидата ангажименти по мярка 10 „Агроекология и климат“ или мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014 – 2020 г. В случай, че проектите отговарят едновременно на няколко условия, то помощта може да покрие до 80% от заложените разходи. При същото условие, но за проект за колективни инвестиции максималният размер на финансовата помощ достига до 90% от стойността на разходите.

Голямата спирачка пред кандидатите е, че те трябва първо самостоятелно да инвестират по одобрения бизнес план, а после да очакват изплащане на финансовата помощ. Авансово плащане се извършва, при условие че е предвидено в административния договор. То е в размер до 50 на сто от стойността на одобрената финансова помощ по проекта и се изплаща при условията и по реда на сключения договор. Авансово плащане се допуска, при условие че неговият размер надвишава 10 на сто от стойността на одобрената финансова помощ по проекта. Това плащане може да бъде заявено не по-късно от шест месеца преди крайната дата за изпълнение на инвестицията по сключения договор. За да получи авансово плащане, бенефициентът трябва да представи безусловна и неотменима банкова гаранция в полза на Разплащателна агенция в размер 100 на сто от стойността на авансовото плащане. Междинно плащане се извършва при условие, че такова е заявено от кандидата/бенефициента и е предвидено в административния договор. То е допустимо за одобрена обособена част от инвестицията, като може да бъде заявено не по-късно от четири месеца преди изтичане на крайния срок за извършване на инвестицията по административния договор.

По тази мярка се допускат инвестиции в земеделска техника, в съоръжения и сгради за съхранение на продукция, в закупуване и/или инсталиране на нови машини, оборудване и съоръжения, необходими за подобряване на производството и/или обновяване на сгради и/или помещения, за които не се изисква издаване на разрешение за строеж, в напоителни системи в това число и рехабилитация на съществуващи, в съоръжения за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници.

1-1

2a-2

3-3

4-4

Земеделски продукти, за които са допустими за подпомагане инвестиции за първичното им производство и съхранение 

Етерично-маслени и лекарствени култури

1. Маслодайна роза

2. Кориандър

3. Анасон

4. Резене

5. Лавандула

6. Салвия

7. Мента

8. Валериана

9. Други етерично-маслени и лекарствени култури

Плодове и зеленчуци 

10. Фасул

11. Грах

12. Леща

13. Нахут

14. Други протеинодайни култури –

15. Картофи

16. Домати – открито производство

17. Домати – оранжерийни

18. Краставици – открито производство

19. Краставици – оранжерийни

20. Пипер – открито производство

21. Пипер – оранжерийни

22. Зелен фасул

23. Зелен грах

24. Тикви

25. Дини

26. Пъпеши

27. Други зеленчуци

28. Семкови овощни видове (ябълка, круша, дюля )

29. Костилкови овощни видове (череша, вишна, праскова, кайсия, сливи )

30. Черупкови овощни видове ( орех, лешник, бадем, кестени )

31. Други овощни видове

32. Ягодоплодни овощни видове (ягода, малина, арония )

33. Други ягодоплодни

34. Лозя — десертни

35. Лозя — винени

36. Производство на семена / посадъчен материал

37. Разсадници за трайни насаждения

Животни

Говеда и биволи – общо

38. Телета и малачета до 1 г.

39. Телета и малчета над 1 г. и под 2 г. за угояване

40. Телета и малчета над 1 г. за разплод и бременни юници и бременни малакини

41. Млечни крави и биволици

42. Крави от месодайни породи

Овце—общо

43. Овце—млечни и Овце-месодайни

44. Други овце (Разликата между общия брой на овцете по код 4007 и броя на месодайните и млечните овце по кодове 4008 и 4106)

Кози—общо

45. Кози—майки

46. Други кози

Свине—общо

47. Свине—майки

48. Прасенца под 45 дни

49. Други свине

Птици—общо

50. Кокошки—носачки

51. Бройлери

52. Пуйки

53. Гъски

54. Патици

55. Щрауси

56. Коне и други еднокопитни

57. Пчелни семейства 

Култури в приоритетен сектор „Плодове и зеленчуци“ и приоритетен сектор „Животновъдство“

Култури в обхвата на приоритетен сектор „Плодове и зеленчуци“

КУЛТУРИ

Зеленчукови култури

картофи, батати

Плодови зеленчукови: домати, пипер, сладък пипер, лют пипер, патладжан, краставици, корнишони, тиквички, дини, пъпеши, бамя, градински фасул (зелен).

Бобови зеленчукови култури: градинска бакла (зелена), градинска грах (зелен)

Листностъблени зеленчукови: главесто зеле, карфиол, салата, марули, спанак, магданоз, копър, листно цвекло, киселец, лапад, алабаш, листна целина.

Кореноплодни зеленчукови: моркови, магданоз – коренов, целина, салатно цвекло, репички, ряпа, пащърнак.

Лукови зеленчукови: лук (зрял и зелен), чесън (зрял и зелен), праз, арпаджик.

Многогодишни зеленчукови: хрян

Зеленчуци за зърно – варива: леща за зърно, градинска бакла (зърно), градински фасул (зърно).

Трайни насаждения

Лозя: Десертни лозя

Семкови овощни видове: ябълки, круши, дюли, мушмули.

Костилкови овощни видове: сливи/джанки, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, череши, вишни, едроплоден дрян.

Ягодоплодни видове: ягоди, малини, къпини, френско грозде (бяло и червено), арония, касис, бодливо грозде, боровинки, смокини.

Черупкови овощни видове: лешници, бадеми.

Списък с животни в сектор „Животновъдство“

Говеда и биволи: Телета и малачета до 1 г., Телета и малачета над 1 г. и под 2 г. за угояване, Телета и малачета над 1 г. за разплод и бременни юници и бременни малакини, Млечни крави и биволици, Месодайни крави.

Овце: Овце – млечни, и овце – месодайни, Други овце

Кози: Кози – майки, Други кози

Свине: Свине – майки, Прасенца под 45 дни, Други свине.

Птици: Кокошки – носачки, Бройлери, Пуйки, Гъски, Патици, Щрауси.

Други: Пчелни семейства

 

 

Leave a Comment