Министър Порожанов постави проблема с двойния стандарт при храните в Брюксел

Снимка на БГНЕС

Снимка на БГНЕС

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заяви вчера в Брюксел, че разлики в качеството на храните, продавани у нас и на западния пазар, и произведени от един и същ производител, категорично съществуват. Той се присъедини към призива на Вишеградската четворка да се вземат мерки за защита на вътрешния пазар в Евросъюза, съобщи кореспондентът на БНР.

Румен Порожанов посочи, че България ще продължи да прави сравнителен анализ, но този път между продуктите, предлагани у нас и тези в Италия и други държави. Анализът няма да е физико-химичен, тъй като той е скъп, а и предишните данни не сочат съществени отклонения между посоченото на етикета и изследваното съдържание. При следващите си действия Българската агенция по безопасност на храните ще сравнява единствено данните от етикетите и ценовите разлики. „Темата с цените у нас се оказа доста, в кавички казано, интересна“, заяви министърът.

Комисарят по защита на потребителите Вяра Йоурова обеща, че ще направи всичко възможно за възстановяване на доверието на хората за справедливото им третиране на единния пазар. Според нея обаче липсват данни, за да се отчетат значими аномалии на различните пазари в рамките на ЕС. Йоурова поиска да се уеднакви методологията за изследване на храните.

Leave a Comment