Партиите без ДПС са за отлагане на законопроекта за отмяна на забраната за продажба на земя на чужденци

Корнелия НиноваВсички парламентарно представени партии и обединения са за отлагане разглеждането на законопроекта за отпадане на ограниченията за продажба на земеделска земя на чужденци. Това съобщи Корнелия Нинова, председател на БСП, която е убедила ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля законопроекта за промяна на Закона за стопанисване и ползване на земеделската земя (ЗСПЗЗ) да влезе на парламентарна сесия наесен. А през това време с темата да се ангажират и българските евродепутати от всички политически сили, да се проведат разговори в Европейската комисия, заради която се налага промяната.

Ниновае посочила, че има и други страни-членки на Европейския съюз, които са защитили позицията си и не допускат свободна търговия със земята си, като Унгария, Полша, Словакия и Словения.

От ДПС обаче са категорични, че няма как да не се спази подписания договор с Европейския съюз относно свободното движение на стоки и капитали. „Земеделската земя трябва да се продава свободно“, категоричен бе депутатът от ДПС и бивш зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов.

Leave a Comment