До 31 юли се подават декларации за ползване на земя, договорирана със собственици и вписана в службите

Земеделското министерство съветва земеделците да са внимателни, когато сключват договори за ползване на имотите

земяВъв връзка с предстоящата кампания по изготвяне на споразумения за ползване на земеделските земи Министерството на земеделието, храните и горите уведомява всички земеделски стопани (собственици и ползватели) да проявят повишено внимание към предлаганите имоти за сключване на договори за наем/аренда и преди всичко към правата на наемодателите върху имота.

Право да предоставят имот под наем или аренда имат само собственици или съсобственици на имота. При сключване на договора наемателят/арендаторът следва да се увери в това право, като предварително може да направи и съответната справка в ОСЗ по местонахождение на имота.

При сключване на договор за пренаемане/преарендоване наемателят, който предоставя имотите следва да има договор със собственика им, в който да е отразена клауза за преотдаването им под наем/аренда.

Уведомяваме всички заинтересовани лица, че общинските служби по земеделие няма да регистрират договори за ползване на земеделски земи, които не са сключени от собственици/съсобственици или упълномощени от тях лица, включително и вписани в службата по вписвания.

Призоваваме собствениците на земеделски имоти и ползвателите по договори да подадат в срок до 31 юли 2017 г. в общинската служба по местонахождение на имотите си декларация по чл. 69 (за собственици) и заявления по чл. 70 (за ползватели) от правилника за прилагане на закона за собствеността и ползването на земеделските земи за начина на ползване на имотите.

Образец на декларацията може да се открие в общинската служба, на електронната страница на МЗХГ и областната дирекция „Земеделие”. Декларациите могат да се подават и в електронен формат в общинската служба по земеделие.

 

 

 

Leave a Comment